Hufvudstadsbladet

Veterinär: Plocka upp hundbajset – kan sprida sjukdomar

- Heidi Herrmann

Veterinär Sophie Lundqvist uppmanar hundägare att plocka upp hundbajs oberoende av årstid. Särskilt när snön smälter blir det synligt om hundägarna i närområdet har slarvat.

Det är viktigt att plocka upp året runt, så att det inte samlar sig. Jag tror att hundägare plockar upp mindre av bajset när det är snö, säger veterinär Sophie Lundqvist.

– Det ser man här i närheten av min mottagning i Olars. Det är fullt med hundbajs där det har varit snövallar på vintern. Så man ser att folk har latat sig, säger Sophie Lundqvist.

Förutom att det ser skräpigt ut kan hundbajset innehålla mängder av bakterier, virus och parasiter och sprida sjukdomar.

–Det finns sjukdomar som överförs mellan hundarna, till exempel bandmask och parvovirus. Den senare kan orsaka väldigt kraftig spysjuka och diarré, som valpar kan dö av.

– Vi undersöker inte alltid vad som är orsaken till hundars diarré eller kräksjuka, men både på kliniken och på distansmot­tagningen så är både diarré och kräksjuka mycket vanliga. Ibland märker man av små epidemier, då vet man att det är en bakterie eller ett virus som sprids och smittar i närheten, säger Sophie Lundqvist.

Lundqvist lyfter också fram zoonoser, sjukdomar som kan överfö– ras från djur till människor. Via hundbajset kan bakterier, virus eller parasiter spridas när människorn­a trampar i hundbajset och får hem det under skosulan eller sen kan det fastna hundbajs ute i barnens vantar då de leker i snön.

Ett exempel på en zoonos är giardia, en parasit som kan smitta människan med långvarig diarré, om infektione­n inte behandlas. En annan är ESBL, en form av mångresist­ent bakterie.

ESBL-egenskapen gör bakterien motståndsk­raftig mot de former av antibiotik­a som vanligtvis används i vården, enligt THL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland