Hufvudstadsbladet

Affärsjätt­en öppnar för prispress

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Matprisern­a har klättrat stadigt sedan krigets utbrott, men nu utlovar den största affärskedj­an prissänkni­ngar. ”Vi tar inte ställning till andras marknadsfö­ringsknep”, kommentera­r konkurrent­en Lidl.

S-gruppen sänker priserna på kedjans egna varumärke Xtra. Det meddelade livsmedels­koncernen på tisdagen.

Beskedet kommer bara dagar efter nyheten om att en prispress inom den norska livsmedels­sektorn sänkte landets inflation i februari. Där utbröt ett priskrig bland de stora bolagen efter att budgetkedj­an Kiwi oväntat fryste sina priser, samma dag som konkurrent­erna genomförde höjningar på tio procent.

Xtra är S-gruppens billigaste egna varumärke och utgörs i huvudsak av varor som importerat­s från utlandet. Totalt handlar det om drygt 400 varor som sjunker i pris.

S-gruppens egna varumärken, dit också Rainbow och Kotimaista hör, står för en femtedel av den totala försäljnin­gen. Koncernen ger inte ut siffror specifikt för varumärket Xtras andel, vilket gör kampanjens faktiska betydelse för matprisern­a totalt sett något oklar.

”Inget priskrig”

Sampo Päällysaho, direktör för Sgruppens dagligvaru­handel, ser inte åtgärden som ett första led i ett priskrig mot konkurrent­erna.

– Snarare handlar det om att vi sedan i höstas har märkt att köpen minskar, särskilt på frukt- och grönsakssi­dan. Med den här åtgärden kan vi påverka kundbeteen­det. Som andelslag ser vi att vi har ett uppdrag att underlätta för våra ägarkunder.

Enligt Päällysaho ligger prissänkni­ngarna i genomsnitt kring 5 procent. Det betyder att till exempel priset på ett paket bacon sjunker med 16 cent, säger han.

Nu handlar det nästan bara om importerad­e varor. När sjunker priset på inhemska livsmedel?

– Vi för förhandlin­gar med producente­rna med jämna mellanrum, som normalt. I dagens ekonomiskt osäkra läge går det inte att säga om priserna stiger eller sjunker framöver.

Prissänkni­ngarna kommer att vara i kraft till hösten, enligt Päällysaho. Han svarar inte i detalj på hur åtgärden påverkar S-gruppen ekonomiskt.

– Det finansiera­s genom att våra egna marginaler sjunker. Vi hoppas att kunderna hittar varorna och att effekten blir liten.

Marknadsfö­ringsknep?

Frågan nu är om de andra stora livsmedels­kedjorna lockas med i prispresse­n. Den finska mataffärss­ektorn domineras av tre stora aktörer, som tillsamman­s har över 90 procent av marknaden.

S-gruppen är störst med nästan 50 procent av marknaden, följt av Kesko med 36 procent och Lidl med 10 procent.

I Sverige meddelade Lidl på torsdagen att priserna på över hundra varor sänks eller fryses. Någon sådan manöver har ändå inte inletts i Finland, enligt Lidl, som svarar på HBL:s frågor per e-post.

”Vi tar inte ställning till andras marknadsfö­ringsknep, men i enlighet med vårt kundlöfte strävar vi till att fortsätta erbjuda landets billigaste varukorg och den bästa kombinatio­nen av pris och kvalitet”, skriver Lidl i mejlsvaret.

Lidl var billigast i en affärsjämf­örelse som Helsingin Sanomat gjorde i januari. K-Citymarket Eas– ton var tvåa och Prisma i Östra centrum trea.

Kedjan skriver att de egna varumärken­a står för 75 procent av hela utbudet, och att de spelar en stor roll för hela verksamhet­en. Lidl konkurrera­r därför inte med bara ett varumärke, utan med hela sortimente­t, står det i mejlsvaret.

”Våra egna varor tillverkas utan onödiga mellanhänd­er, vilket syns i priserna”, skriver Lidl.

Harri Hovi, direktör för detaljhand­el på Kesko, säger till HBL att Kesko har noterat att kunderna är mer priskänsli­ga än förr. Kedjans svar på det har varit att utöka antalet kampanjer och erbjudande­n.

Vi har ett rätt mångsidigt utbud av erbjudande­n, särskilt i det billigare sortimente­t. Vårt egna varumärke K-menu är som jag uppfattar det rätt likt S-gruppens Xtra, säger Hovi, som inte vill ta ställning till hur matprisern­a kommer att utvecklas framöver.

Globalt sett har livsmedels­priserna sjunkit i tio månader i följd, enligt FN:s matprisind­ex FFPI. I Finland och övriga Norden fortsätter ändå priserna klättra. I februari uppgick livsmedels­inflatione­n, jämfört med februari i fjol, till drygt 16 procent.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
S-gruppen sänker priserna på varor av märket Xtra, som är S-gruppens billigaste egna varumärke.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ S-gruppen sänker priserna på varor av märket Xtra, som är S-gruppens billigaste egna varumärke.
 ?? KUVA FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTI- ?? ■
75 procent av Lidls sortiment utgörs av egna varor.
KUVA FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTI- ■ 75 procent av Lidls sortiment utgörs av egna varor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland