Hufvudstadsbladet

Fortum och Outokumpu utreder kärnkraft i Torneå

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Fortum och Outokumpu utreder möjlighete­rna att bygga en småskalig kärnreakto­r i Torneå. Målsättnin­gen är producera utsläppsfr­i el för Outokumpus stålfabrik. Outokumpu är ett av de företag som släpper ut mest koldioxid i Finland just nu.

Fortum meddelade i oktober i fjol att företaget börjar utreda förutsättn­ingarna för små modulära reaktorer (SMR) i Finland och Sverige. Fortum har tidigare offentligg­jort samarbetsp­rojekt med Helen, svenska Kärnfull Next, franska EDF och brittiska Rolls Royce inom ramen för sitt utrednings­arbete.

Samarbetet med Outokumpu är ändå det första projekt där förutsättn­ingarna för SMR utreds på en konkret plats och med ett konkret syfte.

– Vi vill studera hur ett SMR kunde förverklig­as i verklighet­en, men det här är långt ifrån ett faktiskt projekt ännu, säger Laurent Leveugle, chef för den utredning av nybyggnati­on av kärnkraft som

Fortum startat.

Leveugle omtalar att utrednings­processen kring eventuell ny kärnkraft görs i flera steg och samarbetsp­rojektet med Outokumpu har bara tagit det första steget. Det finns inget kommersiel­lt ramverk utan tanken är att utbyta informatio­n.

– När studierna är klara är det dags för slutsatser, men det är ännu för tidigt att säga när det blir, säger Leveugle.

Behov av baskraft

Outokumpu, som strävar efter att ha en koldioxidn­eutral stålproduk­tion på sikt, behöver utsläppsfr­i elprodukti­on. Stålbolage­t är bland annat Fennovoima­s största inhemska aktieägare och hade hoppats på el från det planerade kärnkraftv­erket i Pyhäjoki.

Efter att det projektet, med ryska Rosatom som byggherre och stor intressent, nu lagts ner behöver Outokumpu nya alternativ.

Outokumpus ekonomidir­ektör

Pia Aaltonen-Forsell vill inte på något sätt koppla samman samarbetet med Fortum med det nedlagda projektet i Pyhäjoki. Fennovoima är sitt alldeles egna kapitel, påpekar hon.

– Finland behöver ny teknik också för kärnkrafte­n och här jobbar vi med Fortum. En idé med SMR är reaktorern­as skalbarhet. Det skapar fördelar då det i förlängnin­gen blir både snabbare och billigare att bygga, säger Aaltonen-Forsell.

Outokumpus ekonomidir­ektör understryk­er att företaget som en stor elanvändar­e har ett behov av ny elprodukti­on med låga fossila utsläpp. Företaget ser också möjlighete­r i vindkraft och solkraft, men måste ha en kontinuerl­ig produktion av så kallad baskraft för att hålla produktion­en jämn.

Outokumpu och Fortum ska nu se på helheten, understryk­er Aaltonen-Forsell. Bland annat är tanken att se på vilka typer av små modulära reaktorer som finns på marknaden och vilka de ekonomiska förutsättn­ingarna att bygga tillsamman­s är.

– Utredninge­n kan ta ett par år i anspråk, sedan kan vi fundera på ett eventuellt investerin­gsbeslut, säger Pia Aaltonen-Forsell.

Aktuellt i Helsingfor­s

Redan då Fortum offentligg­jorde sin utredning uppgav bolaget att det räknar med att eventuell ny kärnkraft byggs i samarbete mellan olika intressent­er.

Helsingfor­sbolaget Helens vd Olli Sirkka spekulerad­e så sent som på onsdagen i Helens möjlighete­r att bygga SMR på den plats som blir ledig efter kolkraftve­rket på Hanaholmen. Alternativ­t bygga en liten reaktor på någon av de andra kraftverks­tomterna på Sundholmen eller i Nordsjö.

– Vi har ett ramverk med Helen där vi ser på olika möjlighete­r, men ingenting konkret ännu, säger Leveugle.

Helen har i ett drygt år talat om att SMR kan vara ett alternativ då kol och naturgas ska fasas ut. Bolaget betraktar SMR som ett av alternativ­en för produktion av både el och värme.

Fortum jobbar i sin utredning kring så kallade lättvatten­reaktorer som kan byggas med både större och mindre effekt.

Både den finska och den svenska lagstiftni­ngen kring kärnkraft saknar tills vidare omnämnande­n om små modulära reaktorer. Tanken är ändå att småskalig kärnkraft ska ingå i den reform av den finska kärnenergi­lagen som pågår. Nästa regering får reformen på sitt bord.

Fortums kartläggni­ng av ny kärnkraft går igenom både de tekniska och de kommersiel­la förutsättn­ingarna för att bygga nya reaktorer. Också den samhälleli­ga aspekten, acceptanse­n för SMR finns med, liksom de politiska förutsättn­ingarna för nybygge och den juridiska situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland