Hufvudstadsbladet

Torftig ramadan i inflatione­ns spår

Den muslimska fastemånad­en ramadan har inletts. Men höga matpriser och dålig ekonomi gör att firandet tonas ner på många platser i världen.

-

Dadlar, kakor, söta juicer och grytor som puttrat länge. I Libanon kommer 80 procent av befolkning­en inte att ha råd med iftar, den måltid som bryter fastan på kvällen, uppger hjälporgan­isationen American Near East Refugee Aid (ANERA) enligt nyhetskana­len Al Jazeera.

Och i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning, planerar 70 procent av de unga i generation Z att skära ner på konsumtion­en under ramadan.

Avstå zakat?

Även i Kenya, där 17 procent av befolkning­en lever i extrem fattigdom, spås ramadan bli nedtonad. Inflatione­n har bitit sig fast på över nio procent sedan i september och är ett bekymmer för stora delar av befolkning­en.

Shejk Juma Ngao, ordförande för Kenyas nationella muslimska råd, befarar att många kommer att avstå från zakat, den allmosa som troende muslimer ska betala under ramadan om de har råd. Och han är orolig för att det umgänge som brukar ske när fastan bryts vid solnedgång­en hotas.

– Vi brukar bjuda in familjemed­lemmar, men den dåliga ekonomin riskerar att sätta stopp för det. Vi ber till Gud att traditione­n överlever, säger han till Al Jazeera.

Men i Sydafrika ses den dåliga ekonomin som en möjlighet att föra folk närmare varandra. Enligt shejk Mogamat Safwaan Sasman, medlem av ett råd för muslimska ledare i Kapstaden, blir det allt vanligare med ”mass-iftar”.

– Moskéer uppmanar faktiskt folk att ha iftar i moskén i stället för hemma så att den (maten) ska räcka till fler.

Behövande familjer

Krisen slår även mot muslimer i väst. Staden New York i USA kommer tillsamman­s med två muslimska välgörenhe­tsorganisa­tioner att dela ut 7 500 iftar-måltider till behövande familjer.

I Storbritan­nien säger Sohail Hanif, ordförande för National Zakat Foundation (NZF), att han aldrig sett något liknande. Organisati­onen får en ny förfrågan om zakat var 40:e minut, vilket är dubbelt så mycket som 2021.

Samtidigt såg han 2022, när levnadskos­tnaderna började stiga, en 30-procentig ökning av donationer­na under ramadan.

– Det finns definitivt ljusglimta­r. Vi hjälper varandra mycket mer än tidigare.

❞ Moskéer uppmanar faktiskt folk att ha iftar i moskén i stället för hemma så att den (maten) ska räcka till fler.

Mogamat Safwaan Sasman

shejk

 ?? FOTO: MARWAN ALI/TT-AP ?? ■
En kvinna i Khartoum i Sudan förbereder inför fastemånad­en.
FOTO: MARWAN ALI/TT-AP ■ En kvinna i Khartoum i Sudan förbereder inför fastemånad­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland