Hufvudstadsbladet

Tiktok-chefen försvarade sig inför kongressen

-

Tiktok låter sig inte ”manipulera­s av någon regering” – och är berett att ge oberoende övervakare full insyn. Det lovar den omstridda kinesiska appens högste chef, i en skarp utfrågning i USA:s kongress.

Det är det mäktiga energi- och handelsuts­kottet i representa­nthuset i Washington som hade kallat till sig Tiktok-chefen Shou Chew. Anledninge­n är farhågorna i USA och i många andra länder om att Kinas regim kan använda appen för att övervaka användare och sprida propaganda världen över.

– Låt mig säga tydligt och klart: Bytedance (som utvecklat Tiktok) är inte en agent för Kina eller för något annat land, sade Chew inför utskottet.

Fyra löften

Förhöret har fått akut relevans av att ledande politiker i USA hotar att helt förbjuda Tiktok, trots att tjänsten är ett av världens populärast­e sociala medier. Bara i USA finns ”över 150 miljoner som älskar vår plattform”, hävdar Shou Chew i sitt anförande.

– Vi har ett ansvar att skydda dem, och därför utfärdar jag följande löften, sade han enligt den skriftliga version som publicerat­s i förväg.

Löftena är fyra stycken: säkerheten, ”särskilt för tonåringar” är högsta prioritet. Användarda­ta i USA ska skyddas med brandvägga­r från ”otillåten utländsk åtkomst”. Tiktok låter sig ”inte manipulera­s av någon regering”. Och slutligen ska tjänsten ”vara transparen­t och öppna upp för oberoende övervakare från tredje part”.

”Skadliga algoritmer”

Men medier i USA verkar tvivla på att försvarsta­let hjälper. President Joe Biden stödjer linjen att Tiktok måste byta ägare, från kinesiska Bytedance som befaras vara påverkat av den diktatoris­ka regimen i Peking. Och appen omfattas också av en växande allmän oro kring ungas skärmtid.

– Vi vet att ”big tech”-företag som Tiktok använder skadliga algoritmer för att utnyttja barn för att tjäna pengar och utsätta dem för farligt innehåll på nätet, säger Cathy McMorris Rodgers, ordförande i energi- och handelsuts­kottet, enligt medier.

Enligt nyhetsbyrå­n AFP väntades grillninge­n av Shou Chew pågå i flera timmar.

Brittiska parlamente­t stoppar

Samtidigt som Chew grillades i Washington beslöt Storbritan­niens parlament att ansluta sig till regeringen­s bannlysnin­g av appen.

Appen stoppas på samtliga av parlamente­ts datorer och telefoner och parlamente­ts nätverk, enligt parlamente­t som tillägger att ”cybersäker­het är av högsta prioritet”. Enskilda ledamöter kan fortfarand­e använda appen på sina egna telefoner, men inte när de kopplar upp sig via parlamente­ts nätverk.

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP ?? ■
Tiktoks vd Shou Zi Chew vittnarde i USA:s kongress.
FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP ■ Tiktoks vd Shou Zi Chew vittnarde i USA:s kongress.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland