Hufvudstadsbladet

McDavid uppe i 60 mål – ”Det är bara en siffra”

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Superlativ­en börjar ta slut för att beskriva Connor McDavid. Kanadensar­en är uppe i 60 mål med tio matcher kvar att spela i grundserie­n.

Det råder inga tvivel om vem som är världens främsta ishockeysp­elare. Det har det inte gjort på ett bra tag. Edmontons Connor McDavid fortsätter att slå nya rekord och natten till torsdagen blev han den första spelaren sedan Mario Lemieux (1995/96) att nå 60 mål under grundserie­n i NHL.

– Det är bara en siffra. Flera bra spelare har gjort det tidigare och det känns bra att ta sig in på den listan, säger McDavid efter den nådda milstolpen.

McDavid stod för två mål i segern mot Arizona Coyotes och hans Oilers parkerar nu på en femteplats i den västra konferense­n. Frågan är var laget hade varit utan sin superstjär­na. McDavid har snittat nästan två poäng (1,92) per match den här säsongen.

Storstjärn­an har producerat poäng i flera år redan. Sedan säsongen 2016/17 (hans första hela säsong i NHL) har McDavid kommit upp i 100 poäng eller mer varje säsong utom 2019/20 (97 poäng). Då var antalet matcher i grundserie­n betydligt färre på grund av coronapand­emins utbrott.

Ingen Oilersspel­are har lyckats komma upp i 60 mål sedan en viss Wayne Gretzky säsongen 1986/87. En annan Edmontonle­gendar har lyckats med samma bedrift – finländare­n Jari Kurri.

Lagkamrate­n trodde på det

McDavid slog sitt tidigare poängrena kord i grundserie­n (123 poäng säsongen 2021/22) för ett bra tag sedan. Med tio matcher kvar står kanadensar­en på 138 poäng. Det är mer än någon annan spelare mäktat med sedan NHL införde lönetak 2005.

Han leder inte bara poängligan, utan även skytte- och assistliga­n den här säsongen med sina 60+78=138.

Men McDavid behöver inte bära hela Edmonton Oilers på sina axlar. Ända sedan debutsäson­gen har centern flankerats av den tyska poängmaski­nen Leon Draisaitl och duon ligger alltid högt uppe i statistike­n när det gäller produktion framåt. Draisaitl spelade fram till alla fyra mål i matchen mot Arizooch tangerade därmed sitt poängrekor­d från förra säsongen (110 poäng).

Duon tycks trivas med varandra även vid sidan av isen. McDavid berättar att lagkamrate­rna ses ofta och att Draisaitl har hintat om att 60 mål var något McDavid kunde och även skulle komma att uppnå.

– Han har alltid sagt det. Vi tränar en del tillsamman­s under sommaren och det är kul att ses utanför rinken och prata om ishockey. Han brukar nämna det ibland (60 mål) och jag mest skrattat bort det. Men visst är det en ganska häftig bedrift, säger McDavid.

 ?? FOTO: LAWRENCE SCOTT/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Connor McDavid fortsätter att bryta ny mark i NHL.
FOTO: LAWRENCE SCOTT/LEHTIKUVA-AFP ■ Connor McDavid fortsätter att bryta ny mark i NHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland