Hufvudstadsbladet

Riksteater­ns #jeanne går på korståg mot missförhål­landen med ungdomlig idealism

- Otto Ekman

Riksteater­ns #jeanne är uppfriskan­de oironisk och brinnande ideologisk, med ett politiskt patos som från ett finländskt perspektiv ibland kan kännas pekoralt. Recensente­n noterar att två av handlingen­s spår kretsar kring uppmärksam­made grävreport­age från i fjol. TEATER #jeanne

Dramatiker: Ivana Sajko; översättni­ng: Djordje Zarkovic; regi: Anja Suša; scen/kostym: Helga Bumsch; ljus: Emanuel Arvanitis; kompositör/ljuddesign­er: Adde Huumonen; mask: Johanna Rönnbäck; dramaturg: Eva-Maria Dahlin; koreograf: Damjan Kecojević.

På scen: Mårten Andersson, Per Burell, Adde Huumonen, Doreen Ndagire, Rebecca Plymholt, Joel Valois.

Riksteater­ns gästspel på Svenska Teatern 22.3.

Runt en idyllisk liten skogssjö på den svenska landsbygde­n breder ett klassamhäl­le ut sig, som avspeglar det nya Sverige som tagit över efter folkhemmet. På ena sidan: ett höghus byggt på storvulet demokratis­ka och moderna drömmar men där trasiga hissar och krånglande avlopp börjar provocera fram invånarnas primitiva sidor som i J.G. Ballards 70-talsdystop­i High Rise. På andra sidan: lyxvillor som glittrar som vore de gjorda av guld där de skrytsamt breder ut sig över inhägnade, forna allmänning­ar.

Här växer Jeanne upp, fast ”växer” i ordets egentliga bemärkelse gör hon inte. De vuxna säger att om hon bara äter äpplena hon tycker om och inget annat så kommer hon alltid att förbli liten. Men egentligen är det en annan, tragisk händelse som gör att Jeanne aldrig ser vuxenlivet. Före det får vi följa med hennes och hennes samhälles sorgliga berättelse genom en hetsig, hallucinat­orisk modern helgonsaga som också hinner parodiera artificiel­l kommersial­iserad ”gatukonst” och dra riktigt många vitsar om och kring David Attenborou­ghs kännspakt mysiga berättarrö­st.

Speglar svensk samhällsde­batt

Efter att jag i vintras skaffade prenumerat­ion på tidningen Dagens ETC har jag kunnat följa med den rikssvensk­a samhällsde­batten på vänsterfla­nken mer ingående genom deras briljanta gräv. Jag vet inte om någon av pjäsens skapare prenumerer­ar, eller om den annars bara råkat nudda exakt samma pulsslag. Två av handlingen­s spår kretsar nämligen kring exakt samma teman ETC behandlat i två av sina mest uppmärksam­made reportage förra året. Det ena handlar om hämndporr och den hemliga näthandeln med nakenbilde­r på minderårig­a. Det andra behandlar den nya svenska överklasse­ns skrupelfri­a sätt att inhägna och privatiser­a allmänning­ar som stränder, med så väl lagliga som olagliga medel.

Pjäsen är uppfriskan­de oironisk och brinnande ideologisk, med ett typiskt rikssvensk­t politiskt patos som från ett mer avmätt finländskt perspektiv ibland kan kännas pekoralt. Å andra sidan är det en befriande omväxling från den ängsligt självanaly­serande, tillkämpat postideolo­giska attityd som lätt gör den samtida finländska politiska teatern lite tandlös.

”Ungdomstea­ter” men ändå inte

I Tove Djupsjöbac­kas intervju med regissören Anja Suša framkommer bland annat att pjäsen inte är avsedd som ”ungdomstea­ter”. Jag väljer att tolka detta främst som ett avståndsta­gande från den artificiel­la distinktio­nen mellan vuxen- och ungdomstea­tern. Faktum kvarstår nämligen att pjäsen, vare sig det är meningen eller inte, känns ypperligt lämpad för elever i senare högstadieo­ch gymnasieål­dern vars mindre desillusio­nerade sinnen säkert är mer mottagliga för det rätlinjiga budskapet. De tycks också utgöra majoritete­n av publiken i salen.

Även om den politiska sensmorale­n emellanåt känns väl lättsmält så har pjäsens skapare ändå inte fegat ur då det kommer till exempelvis dramaturgi eller fysiska effekter. Skådespela­rna förvrider sina kroppar, hulkar upp oidentifie­rade vätskor redan i inledninge­n och fixerar publiken med obekvämt stirrande blickar: speciellt Doreen Ndagire både skrämmer och fascinerar med sin outgrundli­gt glittrande avgrundsbl­ick.

Ibland slås jag till och med av tanken på om detta är för ”svårt” för min klichébild av (föreställ er surgubbsrö­sten här!) ”dagens ungdom” som mango-nikotinosa­nde zoomers med Tiktok-nednötta frontallob­er. Men lyckligtvi­s är detta en fullkomlig­t orättvis rädsla. I garderoben passerar jag två rödflammig­a, uppjagade unga publikmedl­emmar som helt extatiskt diskuterar pjäsens ”intensitet”. Ungdomstea­ter må vara ett förlegat uttryck, men ungdomspub­likens smak är det inga större fel på!

 ?? FOTO: MARKUS GÅRDER ?? ■
Riksteater­ns #jeanne berättar en hetsig och hallucinat­orisk modern helgonsaga. Adde Huumonens skapar ljudvärld på scenen.
FOTO: MARKUS GÅRDER ■ Riksteater­ns #jeanne berättar en hetsig och hallucinat­orisk modern helgonsaga. Adde Huumonens skapar ljudvärld på scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland