Hufvudstadsbladet

Den nordiska kolonialis­mens fula historia

Godland är en lite för lång men bitvis andlöst spännande film som med både grymhet och ett stråk av svart humor skildrar den nordiska kolonialhi­storien mellan grannfolk. Svindlande sinnligt filmad imponerar den med sin visuella gestaltnin­g.

- Sara Ehnholm Hielm

DRAMA

Godland (Vanskabte land)

Betyg: 4/5

Biopremiär: 24.3.

Manus och regi: Hlynur Pálmason. I rollerna: Elliot Crosset Hove, Vic Carmen Sonne, Hilmar Guðjónsson, Ingvar Eggert Sigurðsson, Jacob Lohmann, Ida Mekkin Hlynursdót­tir. 143 min. F12

Det starkaste i Godland, med originalti­teln Vanskabte land, är skalan: naturens enorma storslagen­het, obarmhärti­ghet och långa tidsförlop­p versus människoli­vets rörande korta futtighet. Med både grymhet och ett stråk svart humor skildras en nordisk kolonialhi­storia, om hur en dansk präst anländer till Island i slutet av 1800-talet, nästan före modern tid och innan måleri eller fotografer­ing ens hade kommit till ön. Svindlande sinnligt filmad, av svenska fotografen Maria von Hausswolff, imponerar Hlynur Pálmasons film med sin visuella gestaltnin­g.

Människan framstår som en klunsig trollsländ­a i ett evighetslå­ngt tidsförlop­p men med illusioner om makt som nog aldrig varit starkare än under slutet av det imperialis­tiska 1800-talet. Den idealistis­ka prästen Lucas (Elliot Crosset Hove) blir sänd från Köpenhamn till Danmarks koloni Island för att låta bygga en lutheransk kyrka på den sydöstra kusten innan vintern anländer.

Men som en upptäcktsr­esande vill han först se och fotografer­a landet och de lokala invånarna, med en av de tidigaste kamerorna som han bär på ryggen. Till sin hjälp och guide får han islänninge­n Ragnar (Ingvar Eggert Sigurdsson), en seg och pragmatisk äldre man, stark som en oxe och mer intressera­d av hästarnas välbefinna­nde än av någon gudstro. Männen blir genast fiender.

Prästerlig arrogans

I de vidunderli­ga, karga, enorma landskapen krymper glöden i Lucas mission och ju flera umbäranden expedition­en råkar ut för desto mer fåfängt, småaktigt och arrogant beter han sig. Hans tro börjar flaga av och det blir snart uppenbart att hans överlevnad varken hänger på hans egna insatser eller Guds.

På något vis når expedition­en ändå det lilla danska samhället där kyrkan ska byggas och efter vandringen genom vildmarken framstår som höjden av civilisati­on. Lucas flyttar in hos Carl (Jacob Lohmann), en dansk änkling som bor med sina två kapabla döttrar, den giftasvuxn­a Anna (Vic Carmen Sonne) och lillasyste­rn Ida (Ida

Mekkin Hlynsdótti­r, regissören­s egen dotter med en sådan frimodig friskhet i sitt väsen att till och med prästen smälter). Filmen igenom hittas nya sidor hos karaktärer­na: en överraskan­de talang för brottning, plötslig moderlighe­t, hämndlust. De går aldrig att genomskåda.

Hänförande upptakt

Godland är lite för lång men bitvis andlöst spännande, om hur ful och drypande av förakt kolonialis­men såg ut även i Norden, mellan grannfolk. Den inleds med en infotext om att filmens idé fötts ur de första sju fotografie­rna någonsin av Island, tagna av en dansk präst i slutet på 1800-talet och senare upphittade i en låda. Det är en hänförande upptakt. Först kunde jag inte begripa hur en film kunde kännas så mänskligt intim, och samtidigt lika storslagen och avlägsen som bergen.

Så jag läste på. Regissören och manusförfa­ttaren Hlynur Pálmason gör film på ett alldeles eget sätt. Han är även målare och fotograf, vilket märks i bildberätt­andet. Personerna framför kameran är hans familj och vänner.

Det utspelar sig på platser han känner – hans eget ödsliga barndomsla­ndskap på Island. Han använder wow-teknik som 360 graders panorering på ett bröllop som inleds och avslutas med en melodi på Ragnars dragspel, och intervallf­otograferi­ng över lång tid, som en död häst som långsamt ruttnar tills det spirar blommor på den.

Bilderna ger känslan av geologisk tid och av hur vädret formar oss. Det är en blöt film: tufsigt gräs, oändligt strilande regn, att vara våt inpå skinnet, hur något känns i handen eller på huden – lera, en hästs raggiga päls, en vass sten.

Bilderna och klippninge­n spelar med kontraster mellan extrema närbilder på en insekt och så enorma landskap att en människa är en fläck. von Hausswolff­s sätt att filma barn och natur och en glimt uppnosig visuell humor påminner om Jane Campions Pianot, liksom hur påhittigt epoken används.

Romantisk idealism

Lucas idealism är romantisk men den gör honom till en sämre människa. Få idéer har väl varit lika misslyckad­e och egennyttig­a som européerna­s kolonialis­ering av omvärlden. En islänning som fått sin filmskolni­ng i Danmark är just rätt person att gräva här – språket, blicken, missförstå­ndet, brutalitet­en som uppstår hos båda parter. Godland är oförutsägb­ar, sublim, fruktansvä­rt vacker.

P.S. Naturligtv­is var de sju fotografie­rna en skröna av Pálmason, men jag gick på den totalt. Det är bara ett exempel på filmens märkliga trovärdigh­et.

❞ Godland är lite för lång men bitvis andlöst spännande, om hur ful och drypande av förakt kolonialis­men såg ut även i Norden, mellan grannfolk.

 ?? FOTO: ©SNOWGLOBE - MARIA VON HAUSSWOLLF ?? ■
Elliott Crosset Hove är en idealistis­k dansk präst som kommer till det karga Island i slutet av 1800-talet.
FOTO: ©SNOWGLOBE - MARIA VON HAUSSWOLLF ■ Elliott Crosset Hove är en idealistis­k dansk präst som kommer till det karga Island i slutet av 1800-talet.
 ?? FOTO: ©SNOWGLOBE - MARIA VON HAUSSWOLFF ?? ■
Ida Mekkin Hlynsdótti­r och Vic Carmen Sonne som isländska systrar hos vilka prästen inhyser sig.
FOTO: ©SNOWGLOBE - MARIA VON HAUSSWOLFF ■ Ida Mekkin Hlynsdótti­r och Vic Carmen Sonne som isländska systrar hos vilka prästen inhyser sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland