Hufvudstadsbladet

Det som händer i fucking Kramfors

- Krister Uggeldahl

I det svenska hemvändard­ramat En dag kommer allt det här bli ditt är det något av de vuxna syskonen som borde ta över föräldrarn­as skogsbruk. Det som inleds som en tjurig och lättsam uppgörelse med tjocka släkten blir en varm och sympatisk historia med hög igenkännin­gspotentia­l.

DRAMA/KOMEDI

En dag kommer allt det här bli ditt

Betyg: 3/5

Biopremiär: 24.3.

Manus och regi: Andreas Öhman. Foto: Ari Willey. I rollerna: Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Filip Berg. 106 min. F7

Stad kontra landsbygd är ett scenario som låg till grund för kioskvälta­re som Änglagård och Masjävlar, Jägarna med Rolf Lassgård och Åke Lindman inte att förglömma.

I Andreas Öhmans En dag kommer allt det här bli ditt finns många liknande drag, även om filmen står på egna ben. Trots att Öhmans dramakomed­i inlednings­vis går i gång på den lustiga släkten är värsttemat­iken finns det andra nyanser, mörkare och mera djuplodand­e sådana.

Handlingen kretsar kring Lisa (Karin Franz Körlof), serieteckn­are och ”tjockholma­re” sedan år tillbaka. I likhet med syskonen Josefin (Liv Mjönes) och Håkan (Mattias Fransson) får hon en inbjudan till sina gamla hemtrakter i Ångermanla­nd och då inställer sig frågan: har det hänt någonting? Är allting okej med föräldrarn­a?

Men de facto handlar det om skogsbruke­t och sågverket som så småningom borde få en ny ägare. Kunde någon av barnen tänka sig att flytta hem och ta över?

Välbekanta råvaror

Närmast till hands ligger storasyste­r Josefin, men å andra sidan har hon en familj att tänka på. Klockren i rollen känns inte heller Håkan, frånskild, ointresser­ad. Mest otippad är ändå Lisa, en virrhjärna som dricker för mycket och har svårt att bestämma sig om hennes förläggare också är hennes pojkvän.

För den som sett Masjävlar och andra återvändar­filmer finns det mycket som är bekant. Som att Lisa i snabbköpet stöter på sin högstadiek­ärlek som till skillnad från henne lagt sig till med barn.

Nu är killen på jakt efter tacoingred­ienser, veckans höjdpunkt i fucking Kramfors. Även i övrigt känns tillvaron här trög och mossig – orsak nog att i en seriestrip för Aftonblade­t göra narr av alla och envar, inklusive mor (Suzanne Reuter) och far (Peter Haber).

Inte vidare sympatiskt, nix, så varför hävdar Lisa då att hon kunde tänka sig att stanna och ta hand om rubbet? Är det något vi missat?

Förvånansv­ärt djuplodand­e

Och så plötsligt, utan mycket till förvarning, lägger regissören–manusförfa­ttaren Andreas Öhman (I rymden finns inga känslor) om kursen i filmen.

Det som börjar som en tjurig och någotsånär lättsam uppgörelse med tjocka släkten gräver ner sig i den ångermanlä­ndska myllan och vad väntar där om inte hemlighete­r och lögner.

Men i stället för att sänka filmen får den ett helt annat djup, samtidigt som man förstår varför Lisa beter sig som hon gör och i stridens hetta slänger sig över en av bygdens egna söner (Filip Berg).

Lite grann ojämnt är slutresult­atet men på det hela taget är det en varm och sympatisk historia med stor igenkännin­gspotentia­l.

Själv hade jag klarat mig utan de animerade inslagen där tingen bryter ut i sångnummer, men desto starkare är skådespela­rarbetet. Karin Franz Körlof, kanske bäst känd för sitt rollarbete i Hjalmar Söderberg-filmatiser­ingen Den allvarsamm­a leken, känns härjad och sammansatt.

Och hur kul är det inte att se Peter ”Beck” Haber på kompledigh­et från polishuset i Stockholm – urstarkt! Det samma gäller för Suzanne Reuter, inget mindre än en klippa.

 ?? ?? ■
Filip Berg och Karin Franz Körlof i skogen som någon borde ta över.
■ Filip Berg och Karin Franz Körlof i skogen som någon borde ta över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland