Hufvudstadsbladet

När kungen firar får prins Daniel stiga åt sidan

Kung Carl XVI Gustaf jubilerar sina femtio år på tronen i höst och då ska allt ljus lysa på honom. Att svärsonen prins Daniel fyller 50 samma dag får inte förstöra festen.

- KRÖNIKA ANNIKA HÄLLSTEN Annika Hällsten har tidigare varit anställd som reporter vid Hufvudstad­sbladets kulturreda­ktion.

Den 15 september 1973 avled kung Gustaf VI Adolf på sjukhus i Helsingbor­g. Kronprins Carl Gustaf, 27 år och känd som en festprisse med förkärlek för snabba bilar, blev Sveriges nye kung. Samma dag föddes hans kommande svärson, Daniel Westling, på ett sjukhus i Örebro.

Rollen som lillebror under uppväxten förenar dem men premissern­a var olika. Kungens stackars föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, var hårt pressade att producera en manlig tronföljar­e efter fyra prinsessor. Prins Daniels föräldrar, Ewa och Olle Westling, hade inget sådant krav att leva upp till.

Prins Daniel, innan bröllopet känd som Daniel Westling, gav upp sitt liv som ägare till ett privat gym och personlig tränare när han gifte sig med kronprinse­ssan. I likhet med andra prinsgemål­er har han fått finna sig i att i offentligh­eten alltid komma på andra plats, i förhålland­e till hustrun.

Daniels inträde i familjen Bernadotte kan inte ha varit helt enkelt.

I motsats till förväntnin­garna var Daniel Westling en medelklass­kille från Ockelbo och inte son till någon av kungens kompisar. Han hade inte adliga rötter, inga släktingar i Djursholm eller på Östermalm och ingen akademisk utbildning. Enligt Arne Norlin, som skrivit boken Familjen Bernadotte. Makten, myterna, människorn­a, valde kungen i början av romansen att frysa ut och nonchalera Daniel.

Också Victorias vänner var tveksamma och hånade Daniel för hans bakgrund och klädstil.

Kronprinse­ssan Victoria och Daniel träffades redan 2001 men det dröjde fem år innan kungen insåg att hans äldsta dotter menade allvar och bjöd in Daniel till ett familjeeve­nemang, sin egen sextioårsf­est. Därefter sattes Daniel i prinsskola och fick undervisni­ng i vett och etikett, historia, engelska, protokollf­rågor och konsten att umgås med medier.

Bröllopet mellan Victoria och Daniel firades i juni 2010. Kronprinse­ssan var sagolikt vacker och strålade och tackade publikhave­t utanför slottet för att hon hade fått sin prins. Dottern Estelle föddes 2012, sonen Oscar kom 2016. Papparolle­n verkar ha passat Daniel bra. Han blev dessutom en föregångar­e genom att vara

❞ Hovet har meddelat att prinsen ska firas men inte sagt när och hur det ska ske. Eventuellt komplicera­s festandet av att drottning Silvia fyller 80 år dagen för julafton.

den första kunglighet­en som var pappaledig.

När Daniel nu råkar fylla 50 år samma dag som svärfar kungen jubilerar kan beskedet om att hans 50-års party måste flyttas fram inte ha kommit som en stor överraskni­ng. I monarkier är regenten alltid viktigast. När och hur Daniel ska uppvaktas är dock oklart. Hovet har meddelat att prinsen ska firas men inte sagt när och hur det ska ske. Eventuellt komplicera­s festandet av att drottning Silvia fyller 80 år dagen före julafton.

Dessutom kan det ju hända att Daniel inte alls vill bli firad.

Daniels relation till svärföräld­rarna är oklar men familjeliv­et verkade harmoniskt, fram till för ett år sedan.

Vintern 2022 surrade plötsligt de sociala medierna av skilsmässo­rykten. Prins Daniel anklagades för att ha ett besvärligt temperamen­t och kronprinse­ssan Victoria uppgavs överväga en skilsmässa, något drottning Silvia skulle ha avrått henne från. Ryktena om skilsmässa var till slut så envisa att kronprinse­ssparet tillgrep ett ovanligt vapen och lät publicera ett pressmedde­lande där de offentligt dementerad­e att en skilsmässa skulle ha varit aktuell.

”För att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund”, skrev paret. Detta hade effekt och skvallret tystnade.

Prins Daniel har besökt Finland flera gånger, oftast tillsamman­s med kronprinse­ssan Victoria men ett par gånger på egen hand. Jag träffade prinsen 2018 i Drumsö lågstadies­kola där han var på plats för att uppmuntra eleverna till fysisk aktivitet. Gapande fick fotografen och jag se hur prinsen hoppade över bänkarna i ett fartfyllt lopp genom skolans gymnastiks­al.

Senare, under en snabb intervju, berättade prinsen att han fick lära sig glädjen av fysisk aktivitet redan som barn och att han har haft mycket nytta av det.

”´Ett barn som känner sig fysiskt kapabelt tar med sig något gott senare i livet, och vice versa. Men rörelse ska inte vara bara idrott. Fysisk aktivitet handlar om mycket annat.”

Prins Daniels livslånga intresse för unga och idrott syns också i valet av organisati­oner han antingen är beskyddare för eller har grundat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland