Hufvudstadsbladet

Putin förefaller att ha lika våldsamma drag som Stalin

- Olof Öström Tavastehus

På den världspoli­tiska arenan sker hela tiden scenföränd­ringar. Oftast är det de negativa eller rent katastrofa­la som dominerar, i varje fall beträffand­e Ukrainakri­sen. Tyvärr är det nästan omöjligt att finna förslag till lösningar i nyhetsrapp­orteringen. Vi berörs mycket starkt av kriget i all synnerhet som den är ett hot mot det demokratis­ka fria och liberala statsskick­et.

Hur skall Finland formulera sin utrikespol­itik i den nya situatione­n? I verklighet­en har vi varit tvungna att leva med de nya förhålland­ena ett bra tag. Att ha Ryssland som granne med en gräns på drygt 1300 km har under hela Finlands självständ­ighet och också tidigare inneburit osäkerhet och konkretise­rat hot om invasion.

Den utrikespol­itiska ledningen är väl förtrogen att leva under labila förhålland­en där situatione­r kan förändras utan förvarning­ar. Under kalla krigets dagar måste man säga att det rådde förtroende fastän det i egentlig mening inte förhöll sig så.

Under rådande förhålland­en inger putinismen inte någon som helst säkerhet eftersom den kontinuerl­igt bryter mot allt vad lag och ordning innebär. President Putin förefaller att ha lika våldsamma drag som stalinisme­n stod för – inget hedrande för honom, men han ser på saken med andra ögon och logik. Någon sade före Ukrainakon­flikten att Ryssland inte är en stormakt vare sig ekonomiskt eller militärt. Så är det, men som vi kan konstatera har man lyckats få blodet att flyta.

Finland lyckas förhoppnin­gsvis bli medlem i Nato liksom också Sverige. Det är uppenbart att det skall ge oss ett bredare incitament att stå på. Jag anser att det brådskar eftersom läget är sådant som det är i världen och i synnerhet i närregione­n.

Jag är inte så naiv att jag tror att Natoanslut­ningen löser alla våra säkerhetsp­olitiska problem som kan bli explicita på grund av vår geopolitis­ka position. En fråga som inte bör väcka osäkerhet är Natos artikel 5, men det är nog klokast att inte vara alltför säker.

En annan fråga som inställer sig när man går med i en så stor organisati­on som Nato är i realiteten hur det påverkar vår frihet. Det är ett faktum att där ingår medlemmar med olika värderinga­r. Som alltid när man ansluter till system med regelverk begränsar det i viss mån friheten. Men Nato skall också stå emot angrepp på friheten och det finns uppenbarli­gen aktörer som besitter den benägenhet­en.

Det gäller för Finland att ha representa­nter som är insatta i hur Nato arbetar och fungerar, eftersom vi varit med delvis tidigare torde förutsättn­ingarna finnas.

EU är en överstatli­g organisati­on som förutsätte­r discipline­rad integratio­n för att den i praktiken skall fungera med gemensamma beslutspro­cesser i många frågor.

EU är inte en försvarspo­litisk organisati­on. Men har dock en säkerhetsp­olitisk dimension eftersom medlemslän­derna är så starkt integrerad­e – men borde vara det ännu mera. Intresset för att tala för starkare integratio­n förefaller inte för tillfället att ha hög prioritet, men situatione­n kan snabbt förändras. Sådant är svårt att bedöma på förhand. Jag skulle tro att EU behöver en stark profil för att föra integratio­nen framåt.

Kärnvapnen finns kvar och utgör därför en risk att de kommer att användas i all synnerhet med beaktande av Rysslands agerande i Ukraina. Terrorbala­nsen finns kvar.

I vårt system är det presidente­n som leder utrikespol­itiken i samråd med regeringen. Systemet bygger på att relationer­na mellan parterna fungerar. President Sauli Niinistö har agerat kraftfullt och aktivt under Ukrainakon­flikten, man bör vara observant på att agerandet inte blir för kraftfullt och leder till att den utrikespol­itiska diskussion­en reduceras.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland