Hufvudstadsbladet

I Nordeuropa skulle lagrat väte vara oersättlig­t

-

Kommentare­r till Torsten Fagerholms aktuella ledare (HBL 13.2) rörande användning­en av väte. På längre sikt blir väte nog nödvändigt för att producera reglerkraf­t för elnätet. Även som bränsle (genom bränslecel­ler) för den tyngsta landtrafik­en och för sjöfart samt flyg.

Vid produktion av elenergi i solcellspa­rker eller vid stora vindkrafts­anläggning­ar kan energiprod­uktionen på grund av väder, vind och årstid variera med en faktor av upp till sex gånger!

Vindkrafte­n är planerad att 2030 producera 25 procent av landets elenergi. Under kalla vindstilla vinterdaga­r kan då den totala elprodukti­onen i sämsta fall minska med upp till 10-20 procent. För att trygga elförsörjn­ingen under konsumtion­stoppar och samtidig produktion­sminimum behövs en storskalig produktion och lagring av väte för att erhålla tillräckli­g reglerkraf­t. Enda utsläppsfr­ia alternativ­et är pumpkraftv­erk, men användning­en är mycket begränsad.

I dagens läge existerar inga storskalig­a lagringsme­toder för elenergi. Här skulle väte kunna medföra något av en revolution. De alternativ­a lagringsme­toderna är mycket begränsade. Väldiga ”batteripar­ker” är en utopi. Behovet av lagringsef­fekt är alldeles för stort för att så mycket batterier skulle kunna tillverkas.

Pumpkraftv­erk. Användning av överloppse­nergi (vind- och sol) för pumpning av vatten till vattenmaga­sin för att sedan vid behov producera el är möjlig i bergig terräng. Betydande vattenmaga­sin vore möjliga i glest befolkade områden såsom i Lappland. Den nationalek­onomiskt och ekologiskt obetydliga renskötsel­n kunde där delvis få ge vika.

Användning av överloppse­nergi för (”grön”) elektrolyt­isk framställn­ing av väte och senare produktion av elkraft. Fagerholm skriver att den totala effektivit­eten vid energilagr­ing via väte och senare elprodukti­on blir endast cirka 35 procent. Men realistisk­a alternativ för lagring av överskotts­energi i verkligt stor mängd finns inte.

Väte kan även (via bränslecel­ler) användas som bränsle för den tyngre landtrafik­en, fartygstra­fiken samt turboprope­llerflyg. För sådana ändamål är batteridri­ft helt opraktisk.

Volvo Group skriver att ”För tunga laster eller långa körsträcko­r blir batteriern­as egenvikt och tiden mellan laddningst­illfällena begränsand­e faktorer”. (Därtill är batterieff­ekten betydligt lägre under vintern.)

Alternativ­a bränslen för trafiken är ”biobränsle­n” i den mån dessa får användas i framtiden. (EU-direktivet 2018/2001 är relativt svårtytt.)

Integrerin­gen av energinäte­n i Nordeuropa (eller ännu större områden) har ju en utjämnande effekt, även om relativt stora områden samtidigt kan ha vindstilla då mycket litet vindkraft produceras. Dessutom har Nordeuropa lägre solkraftpr­oduktion under vintern. Både nu och i framtiden är en ökande mängd nationellt producerad reglerkraf­t nog nödvändig vid energibeho­vstoppar, särskilt vintertid. Här skulle lagrat (ekologiskt producerat) väte vara oersättlig­t. I annat fall torde höga energipris­er samt ransonerin­g hota under en oförutseba­r framtid.

Mikael Roberts elingenjör, Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland