Hufvudstadsbladet

Avblås vindkrafts­projekt utan kommersiel­l förankring

- Ralf Bertula elkraftsin­genjör, Jakobstad

Den 18 mars hade vi nått gränsen för våra grannars kapacitet att importera vår ostyrbara vindkraft. När vi har överproduk­tion sjunker marknadspr­iset till noll. Det skedde under denna natt och kommer att fortsätta så när det blåser. Vilken kommersiel­l aktör vill eller kan fortsätta att investera i tidvis värdelös vindkraft?

I tidningen Affärsvärl­den (1.3) rapportera­s om kommersiel­la vindkrafts­operatörer i vårt grannland med stora problem då kinesiska finansiäre­r som satsat 20 miljarder kronor drar sig bort ur följderna av vindkrafte­ns överproduk­tion. Tidningen nämner OX2 som ett bolag som inte rapportera­t problem. OX2 har investerat stort i Finland, finansiera­t med statens generösa garantipri­s, vilket gäller i tolv år och är två-trefaldigt marknadsel­priset. Det rapportera­des inte i Affärsvärl­dens notis.

Mest oroar det att SSAB börjat tvivla på att vätgasen ska kunna produceras med orealistis­kt ”billig” grön vindelkraf­t.

Hur har våra politiker och deras lobbare (bland annat från Boston) tänkt då man vitt och brett utropat oss att med havsvindkr­aft kunna producera konkurrens­kraftigt stål? Någonstans brister det stort i hur avväga kommersiel­l mot subvention­erad basindustr­is verksamhet­sförutsätt­ningar i en värld med räntor.

Fossilfri stålframst­ällning och annan tung dekarbonis­ering kommer liksom övriga samhället att vila på vetenskaps­baserade – inte populäride­aliserade – energilösn­ingar där säker kärnkraft spelar en allt viktigare roll.

Nu bör alla havsvindkr­aftprojekt som planeras utan påvisbar kommersiel­l förankring och lönsamhet avbrytas och beredninga­r för miljökonse­kvensbedöm­ningar avblåsas! Enbart internatio­nella operatörer­s lockelser om miljardinv­esteringar med påkostade konsultutr­edningar får inte ge rätt att inmuta finländskt ekonomiomr­åde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland