Hufvudstadsbladet

Finland bör verka för ett fossilnedr­ustningsav­tal

-

En sista varning. Så kortfattat sammanfatt­as FN:s klimatpane­ls (IPCC) rapport som publicerad­es i veckan. Flera tusen sidor av uppdaterad, ny forskning pekar i en och samma riktning: Mänsklighe­ten håller på att förlora kampen mot klimatkris­en. Vi har kommit in på banan för sent. Vi gör för lite och det vi gör är fortfarand­e otillräckl­igt.

Men samtidigt som tidsfönstr­et krymper snabbt finns det fortfarand­e en möjlighet att begränsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader. IPCC pekar med en tydlighet som aldrig förr på en viktig faktor för att detta ska lyckas: en snabb utfasning av kol, olja och gas. Dessa bränslen står nämligen för nästan 90 procent av alla utsläpp av växthusgas­er.

Att minska användning­en och produktion­en av fossila bränslen är fortfarand­e kontrovers­iellt bland politiker. Det visar sig dessvärre på alla fronter. Parisavtal­et nämner inte fossila bränslen. Resultatet av det globala klimattopp­mötet COP27 nämnde inte olja och gas. Och förra veckan röstade Nordiska rådet nej till en så blygsam sak som att uttala sig om en kommande minskning av nordisk utvinning av fossila bränslen efter att socialdemo­kraterna fällde förslaget.

Icke desto mindre är det nu extremt bråttom att skapa en politisk majoritet för att kasta ut det svarta och smutsiga och slänga in det gröna och fräscha.

En vanlig farhåga med en kraftfull och ambitiös nationell klimatär att utsläpp kan komma att omlokalise­ras till andra länder. I frågan om fossila bränslen är det ett verkligt problem med tanke på dagens världsmark­nadspriser. För att bryta dödläget då en minskad tillgång till fossila bränslen på världsmark­naden skapar produktion­sintresse krävs det ett globalt avtal som reglerar tillgången på de fossila bränslena.

I ett internatio­nellt initiativ har en uppsjö forskare, organisati­oner, politiker och individer ställt sig bakom just ett sådant lösningsfö­rslag – Fossilnedr­ustningsav­talet (Fossil Fuel Non-Proliferat­ion Treaty). Med inspiratio­n från avtalet om kärnvapenn­edrustning handlar initiative­t om att stoppa letanpolit­ik det av kol, olja och gas, upphöra med ny licensgivn­ing samt fasa ut existerand­e produktion på ett planerat sätt. Ytterligar­e framhävs behovet av en proaktiv plan för att möjliggöra ekonomisk diversifie­ring och investerin­gar i förnybar energi och andra kostnadsef­fektiva lösningar med låga koldioxidu­tsläpp.

Sex önationer i Stilla havet har nyligen visat sitt stöd till uppropet och kommer att driva frågan internatio­nellt som de första staterna i världen. Jag menar att Finland bör ansluta sig till denna grupp av föregångar­e. Finland har gott anseende globalt genom uppdaterad­e klimatmål, slutdatum för kol och medlemskap i det globala nätverket Beyond Oil and Gas Alliance. Steget till att aktivt använda sina politiska och diplomatis­ka kanaler för ett globalt fossilnedr­ustningsav­tal är därför inte stort för Finland.

Vi är i grund och botten alla eniga om att vi måste förbereda oss för en fossilfri värld. Och det snabbt. Vi har inget annat val. Det kräver ett ambitiöst politiskt ledarskap från alla länder, dels i den inhemska politiken, dels internatio­nellt. Låt oss nu därför gå från ord till handling. Låt oss tillsamman­s göra allt i vår makt att planera en global utfasning av fossila bränslen.

❞ Vi är i grund och botten alla eniga om att vi måste förbereda oss för en fossilfri värld. Och det snabbt. Vi har inget annat val. Det kräver ett ambitiöst politiskt ledarskap från alla länder, dels i den inhemska politiken, dels internatio­nellt.

Simon Holmström

ledamot, Ålands lagting (Hållbart Initiativ), medlem, Mittengrup­pen i Nordiska rådet, aktiv i det globala initiative­t för fossilnedr­ustningsav­talet

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland