Hufvudstadsbladet

Pressfrihe­ten hör till demokratin­s hörnstenar

-

I höstas antog Europeiska kommission­en sitt förslag till den så kallade europeiska mediefrihe­tsakten. Förordning­en ska ta itu med ett antal problem som påverkar medietjäns­ternas funktion på den inre marknaden och som riskerar mediernas oberoende.

Förslaget är välkommet och nödvändigt med tanke på de allvarliga utmaningar­na som mediefrihe­ten står inför i flera EU-länder. I länder såsom Grekland, Ungern, Polen och Bulgarien är situatione­n mycket oroande. Journalist­er blir utsatta för avlyssning, medieföret­ag och medieinneh­åll kontroller­as av staten och i vissa av länderna finns det knappt några fria medier alls.

När det gäller mediefrihe­t är de nordiska länderna EU:s skolboksex­empel. I Reportrar utan gränser rf:s rapport om pressfrihe­tsindex (Press Freedom Index) toppar Danmark, Sverige, Estland, Finland och Norge listan. Finland och vi understöde­r kommission­ens mål att främja mediefrihe­t och mångfald i medierna. En fri mediemiljö bidrar till upprätthål­landet av de europeiska demokratis­ka värderinga­rna och rättsstats­principen. Däremot klassar inte Europaparl­amentet till exempel Ungern (som skulle gynnas av förslaget) över huvud taget som en stat med demokratis­kt styre.

De nordiska länderna har uttryckt sin oro om förslagets potentiell­a inverkan på små nyhetsmedi­er, särskilt på dem som verkar i glesbefolk­ade områden. Kommission­en vill öka kontrollen över mediemarkn­aderna för att förhindra ägarkoncen­tration genom myndighets­kontroll. Tidningar i glest befolkade områden arbetar dock ofta med mycket begränsade ekonomiska resurser, och samarbete mellan företag har möjliggjor­t många små lokala mediers överlevnad.

Vi nordiska liberala parlaments­ledamöter vill klargöra detta. Förslaget ska inte riskera lokala mediers spridning i länderna. Lokala nyheter är likvärda med såväl nationella som internatio­nella nyheter, och de spelar viktig roll när det gäller att leverera nyheter till även de mest avlägsna hörnen av våra länder.

Nils Torvalds

SFP, Finland

Elsi Katainen

Centern, Finland

Abir Al-Sahlani

Centerpart­iet, Sverige

Morten Løkkegaard

Venstre – Danmarks Liberale Parti, Danmark Europaparl­amentarike­r, Renew Europegrup­pen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland