Hufvudstadsbladet

Det bästa är en regering över den politiska mittlinjen

-

Riksdagsva­let är strax här. Vissa partier och kandidater tillspetsa­r sina budskap. Det är i sig förståelig­t, politik är att skapa sinnebilde­r. Tyvärr ofta också domedagssc­enarier. Trots att man innerst inne vet att ens förslag inte är realpoliti­k.

Längst till vänster låter man förstå att vi klarar oss utan eller med mycket små sparåtgärd­er. Att vi ännu är långt ifrån problemati­sk skuldsättn­ing, att alla tilläggssa­tsningar på sikt betalar sig tillbaka. Men utan att räkna in kostnaden för sämre förtroende och dyrare lånevillko­r kombinerat med en åldrande befolkning. Den andra ytterlighe­ten säger att vi kan anpassa över sex miljarder euro bara under kommande valperiod, största delen genom sparåtgärd­er. Enligt kameralt ekonomiskt tänkande kan behovet vara sådant, men en stor del av nyttan skulle snabbt ätas upp i form av samhälleli­g oro och strejker. Där också de akademiskt organisera­de skulle dra ut på gatorna.

Men det fina är att ingendera ytterlighe­ten kommer att bli av. En ren vänsterreg­ering får inte parlamenta­risk majoritet i Finland. Inte heller en helborgerl­ig regering skulle göra ett sådant program. Centern behövs för en sådan regering och de går inte med på besparinga­r i den klassen. Ett visst populistis­kt parti gick inte heller nyligen med i interpella­tionen om skuldsättn­ingen och har rätt rimliga sparkrav för nästa valperiod. För att gå med på mera – man kan bara ana vad deras kohandelsp­ris skulle vara i form av allmänt inhuman politik inklusive språkfrågo­r. Det borde svensk- och tvåspråkig­a längre till höger också tänka på.

Det bästa för ett Finland som inte vill slå in på den olyckliga polariseri­ngens väg, en mycket oroväckand­e internatio­nell trend just nu, är en regering över den traditione­lla politiska mittlinjen. Med ett regeringsp­rogram som bygger på realistisk­a kompromiss­er.

Stefan Johansson

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland