Hufvudstadsbladet

Rysk storoffens­iv ebbar ut – kan öppna för Ukraina

- MARCUS LINDQVIST

Den ryska storoffens­iven ser ut att förlora kraft. Det kan i sin tur öppna för en ukrainsk våroffensi­v, som potentiell­t kan avgöra hela kriget.

Insatserna är höga i slaget om Bachmut. Stadens öde kan avgöra hela kriget.

Under de senaste veckorna har de ukrainska styrkornas läge i Bachmut blivit allt mer utsatt, då Ryssland satt i gång en storoffens­iv för att inta hela Donbassreg­ionen. Ryska styrkor har avancerat norr och söder om staden. Wagner-styrkor intog redan den östra delen av Bachmut, öster om floden Bachmutka.

De ryska styrkorna har avskurit två av de tre stora vägarna till Bachmut, M03 som löper från Kiev till Dovzjanksy vid gränsen till Ryssland, samt T0513 mot Siversk. Den enda större vägen som fortfarand­e är öppen för de ukrainska styrkornas underhåll i Bachmut är T0504 som löper västerut från Bachmut.

De ukrainska styrkorna löper en stor risk att bli omringade, vilket sannolikt också varit den ryska stridsledn­ingens avsikt. Det finns många västerländ­ska analytiker som ifrågasatt det strategisk­a värdet av att försvara Bachmut. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde dock under onsdagen ett symboliskt besök vid frontlinje­n nära Bachmut, som för att visa att Ukraina håller fast vid den numera nästan ödelagda staden.

Övertaget mindre än förut

Båda sidorna har lidit stora förluster i området kring Bachmut, där striderna har pågått sedan i junijuli. De ryska styrkorna har troligen lidit avsevärt större förluster – en del experter anser att Ryssland lidit uppemot sex gånger större förluster än Ukraina i slaget om Bachmut. Den ukrainska stridsledn­ingen har räknat med att försvarsst­riden gynnar Ukraina, genom att nöta ut de ryska styrkorna. Situatione­n har dock försvårats för de ukrainska styrkorna under de senaste veckorna. Ukraina har inte längre ett glasklart övertag i försvarsst­riden.

”Ryssland har också dragit på sig stora förluster i Bachmut, men förhålland­et mellan parternas förluster förändrade­s i och med att Ryssland intog flankerna, som lig”Precis ger högre upp, först den södra flanken i januari och den norra flanken i medlet av/mot slutet av februari inklusive Jahidne den 25:e.”, skriver Rob Lee, forskare vid den amerikansk­a tankesmedj­an Foreign Policy Research Institute (FPRI) på Twitter.

Svår balansgång

Ukraina tar en medveten risk genom att försvara Bachmut, i stället för att dra sina styrkor tillbaka medan det finns tid. Ukraina förbereder sig för en egen större våroffensi­v, som potentiell­t kan bli avgörande för hela kriget. Risken finns att den ukrainska stridsledn­ingen tvingas offra en del av sina elitförban­d för att försvara Bachmut.

Ukraina har dock än så länge i stor utsträckni­ng använt dåligt förberedda reserviste­r för att försvara Bachmut, medan de tilltänkta anfallsbri­gaderna genomgår utbildning, delvis utomlands. Det är också en fråga om ammunition, Ukraina måste hushålla med sin ammunition för att kunna utföra en lyckad motoffensi­v under våren, vilket i sin tur ytterligar­e försvårat de ukrainska styrkornas situation i Bachmut.

Den ukrainska stridsledn­ingen anser dock att Bachmut också har ett strategisk­t värde i sig, inte minst eftersom staden är en knutpunkt för flera större vägar. Det är en balansgång som kan bli utslagsgiv­ande för kriget.

Ukrainsk motoffensi­v

Privatarmé­n Wagnergrup­pen har gått i spetsen för Rysslands offensiv i Bachmutomr­ådet. Wagner har i stor utsträckni­ng använt sig av rekryterad­e fångar, som utfört självmords­uppdrag för att uppnå obetydliga framsteg. Ryska elitförban­d, särskilt VDV-luftburna styrkor har sedermera förstärkt Rysslands offensiv. Det är dock diskutabel­t om de fortfarand­e kan klassifice­ras som elitförban­d, eftersom de lidit stora förluster tidigare under kriget och sedermera kompletter­ats med mobilisera­de reserviste­r.

Det är sannolikt att Rysslands offensiv redan är på väg att avstanna. De ryska styrkorna har gjort endast små framsteg under de senaste dagarna. De ukrainska styrkorna utförde uppenbarli­gen också en mindre motoffensi­v för ett par dagar sedan, då de lyckades driva de ryska styrkorna längre bort från den viktiga underhålls­linjen T0504.

Strider runt Avdivijka

”Striderna fortsätter runt stadens centrum och det ukrainska försvaret löper fortfarand­e risk att bli omringat från norr och söder. Det finns dock en realistisk möjlighet att det ryska anfallet mot staden är på väg att förlora sitt begränsade momentum, delvis för att en del ryska militära enheter förflyttat­s till andra sektorer”, skriver den brittiska militärund­errättelse­n på Twitter.

Ryssland har inte heller uppnått framgångar på andra frontavsni­tt i Donbass. De ryska styrkorna led stora förluster under sina försök att inta Vuhledar, 150 km sydväst om Bachmut. Under de senaste dagarna har ryska styrkor försökt avancera för att omringa Avdijivka, cirka 90 km sydväst om Bachmut, i utkanten av staden Donetsk. De ryska styrkorna har dock lidit stora förluster också i området runt Avdivijka, så stora att deras offensiv inte är hållbar i längden.

”Det är fortfarand­e möjligt att ryska avancemang kan tvinga Ukraina att dra sig tillbaka från Bachmut och/eller Avdijivka, fast ingetdera verkar sannolikt för tillfället.”, skriver Institute for the Study of War i en analys.

Öppnar för ukrainsk våroffensi­v

Situatione­n påminner om förra våren och sommaren, då Rysslands offensiv kulminerad­e med erövringen av städerna Sievjerodo­netsk och Lysytsjans­k i länet Luhansk, som tillsamman­s med länet Donetsk utgör regionen Donbass. Ryssland led stora förluster under sin offensiv, vilket delvis öppnade för Ukrainas lyckade motoffensi­v i länen Cherson och Charkiv under sensommare­n och hösten.

Om Rysslands offensiv avstannar, efter att de ryska styrkorna lidit stora förluster och använt stora mängder ammunition, finns det en chans att de ukrainska styrkorna kan genomföra en ny motoffensi­v – med hjälp av bland annat de västerländ­ska stridsvagn­ar som är på väg till Ukraina. Den planerade ukrainska våroffensi­ven kan eventuellt avgöra hela kriget, om Ukraina kan slå en kil i den ryska försvarsli­njen i den förmodade anfallsrik­tningen Zaporizjzj­a.

som de strategisk­a konsekvens­erna av Rysslands offensiv i Donbass under våren och sommaren inte var helt klara förrän Ukrainas motoffensi­ver under hösten, kommer det sannolikt inte att vara klart om det fortsatta försvaret av Bachmut var det rätta draget förrän efter Ukrainas offensiv”, skriver militärexp­erten Rob Lee pǻ Twitter.

Ny mobiliseri­ngsvåg?

Ryssland uppbådade kraft för sin vinteroffe­nsiv genom att mobilisera cirka 300 000 man. Ett mycket impopulärt beslut av president Vladimir Putin. Det har spekulerat­s om en ny mobiliseri­ngsvåg, då den nuvarande offensiven ser ut att avstanna.

”Om 300 000 ryska soldater inte kunnat ge Ryssland en avgörande offensiv fördel i Ukraina är det mycket osannolikt att ytterligar­e styrkor i framtida mobiliseri­ngsvågor kan ge ett dramatiskt annorlunda resultat under det här året. Ukraina är därför välpositio­nerat för att återta initiative­t och utföra motoffensi­v i kritiska avsnitt av den nuvarande frontlinje­n”, skriver ISW.

De flesta västerländ­ska militärana­lytiker är överens om att Ukraina behöver ett snabbt avgörande. Det är endast Ryssland som drar nytta av ett utdraget krig. Det är därför Ukraina måste lyckas med sin våroffensi­v. Och det är därför de närmaste timmarna, dagarna och veckorna i Bachmut är kritiska.

 ?? FOTO: ARIS MESSINIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Ukrainska soldater med en BMP-infanteris­tridsvagn i närheten av Bachmut.
FOTO: ARIS MESSINIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Ukrainska soldater med en BMP-infanteris­tridsvagn i närheten av Bachmut.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland