Hufvudstadsbladet

Scholz lugnar: Deutsche Bank är mycket lönsam

Motståndsk­raften i eurozonen är stark, hävdar eurochefen Paschal Donohoe när EUländerna­s ledare pratar bankkris och ekonomi.

-

Veckans EU-toppmöte avslutades i form av ett eurotoppmö­te, där även ledare från länderna utanför eurozonen fick vara med.

Allt sker givetvis i ljuset av den senaste bankoron, efter problemen för Silicon Valley Bank i USA, schweizisk­a Credit Suisse och nu senast tyska storbanken Deutsche Bank.

Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz får frågor om Deutsche Bank på sin pressträff efter mötets slut, bland annat om Tyskland skulle kunna rädda banken om det blir nödvändigt och om Deutsche Bank riskerar att bli nästa Credit Suisse?

Scholz svarar att han inte är orolig.

– Deutsche Bank är en mycket lönsam bank. Det finns ingen anledning till oro, säger han.

Bankunione­n

Irländske eurogrupps­chefen Paschal Donohoe försöker också lugna.

– Naturligtv­is är jag medveten om vad som sker på marknaden. Det vore olämpligt för mig att kommentera det, men där vi står rent allmänt så är jag väldigt förtröstan­sfull, säger Donohoe efter toppmötet.

– Vi anser att våra banker är motståndsk­raftiga och starka, att de beslut som vi har tagit när det gäller kapital och likviditet hos bankerna garanterar att de kommer att fortsätta vara motståndsk­raftiga, säger irländaren.

Samtidigt betonas att arbetet behöver gå vidare för att färdigstäl­la EU:s bankunion. Trots att frågan stod högst upp på dagordning­en i många år i EU-sammanhang, inte minst i eurozonen, saknas fortfarand­e unionens ”tredje ben” – en gemensam insättning­sgaranti.

Donohoe hänvisar dock till löften inom eurozonen från i somras om att jobba vidare.

– I somras enades vi om ytterligar­e steg vidare för bankunione­n. Nu är det dags för oss att implemente­ra dem. Jag väntar mig, och ser fram emot, förslag från kommission­en inom kort, säger Donohoe.

 ?? FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/TT-AP ?? ■
Eurogruppe­ns ordförande Paschal Donohoe och Europeiska centralban­kens chef Christine Lagarde skakar hand inne på EU-toppmötet i Bryssel.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/TT-AP ■ Eurogruppe­ns ordförande Paschal Donohoe och Europeiska centralban­kens chef Christine Lagarde skakar hand inne på EU-toppmötet i Bryssel.
 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA ?? ■
Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz vill lugna dem som är oroliga för Deutsche Bank.
FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA ■ Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz vill lugna dem som är oroliga för Deutsche Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland