Hufvudstadsbladet

Staden tänker fälla många träd trots domstolsfö­rbudet

Miljöfören­ingarna trodde att de hade stoppat trädfällni­ngen i Hesperiapa­rken. Men Helsingfor­s stad tolkar ett mellanbesl­ut i förvaltnin­gsdomstole­n annorlunda. Motorsågar­na fortsatte ljuda på fredagen.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

En stor tvist har seglat upp mellan två miljöfören­ingar och Helsingfor­s stad. I tisdags fällde staden 23 träd på den västra sidan av Mannerheim­vägen.

Sedan kom Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstols temporära förbud mot att såga ned träd i Hesperiapa­rken och i Hesperiaes­planadens avsnitt mellan Tölögatan och Mannerheim­vägen.

På Hesperiase­splanadens avsnitt har staden inte tänkt ta ned några trädstamma­r.

Men i Hesperiapa­rken är det annorlunda.

På fredagen fortsatte staden trädfällni­ngen i Hesperiapa­rken. Just de här träden hör enligt staden inte till åtgärdsomr­ådet. I tillägg tänker man framöver ta ned tio träd.

Helsingfor­s stad tolkar domstolens mellanbesl­ut så att förbudet enbart gäller 14 träd.

– Vi har tolkat beslutet bokstavlig­t. Vårt mål är att fälla alla andra träd än de 14 som omfattas av beslutet, så att vi kommer framåt med gatuarbete­na, säger Liisa Taskila som är enhetschef på staden.

När HBL nyligen var ute och räknade hur många trädstamma­r som var märkta för fällning på bägge sidor av Mannerheim­vägen landade summan på 97 träd. Men nu uppger Taskila att det är frågan om 90 träd, eller lite under.

Det här innebär, om det temporära förbudet inte upphävs, att kring 75 träd kommer att ha sågats ned under den första etappen av renovering­en av Mannerheim­vägen.

I domstolens beslut talas det bara om att träd inte får fällas i Hesperiapa­rkens område. Hur kommer det sig att ni tolkar beslutet på annat sätt?

– De tio träden ligger i ett enligt detaljplan­en parkliknan­de gatuområde, inte i parken.

När kommer ni att fälla dem?

– I dag. Eller under helgen, svarar Taskila på fredag eftermidda­g.

”Blev bestörta”

Taskila vill inte uppge ett klockslag för HBL.

När miljöfören­ingen Kaupunkilu­ontoliikes ordförande Manki Perukangas svarar i telefon på fredagen känner han inte till att träd håller på att sågas ned i Hesperiapa­rken som bäst.

– På staden har man säkert tänkt att man är tillräckli­gt välsituera­de, och att projektets fördelar överskride­r möjliga olägenhete­r som skulle komma om de i förvaltnin­gsdomstole­n skulle konstatera­s vara skyldiga till att förstöra miljövärde­n.

Han fortsätter:

– Det är inte första gången de försöker få oss att ge upp genom att skuldbeläg­ga och skrämmas.

Perukangas är kritisk till att staden tänker fälla så många träd. Det är också Emilia Pippola på Helsingfor­s naturskydd­sförening.

”Vi blev bestörta då vi i stadens pressmedde­lande läste att de tänker fortsätta fälla träd i Hesperiapa­rken. Vi trodde att alla träd i staden tills vidare skulle vara i trygghet efter att förvaltnin­gsdomstole­n gick ut med ett åtgärdsför­bud tack vare Kaupunkilu­ontoliikke”, skriver hon i ett mejl.

Flygekorra­r och fladdermös­s

Stadens motivering till trädfällni­ngen är att den är nödvändig. Annars går det inte att utföra den omfattande renovering­en av Mannerheim­vägen.

”Enligt stadens uppgifter strider inte gatuarbete­na på Mannerheim­vägen mot naturskydd­slagen. Man har inte påträffat föröknings- och viloplatse­r i området för flygekorra­r, fladdermös­s eller andra arter som enligt miljödirek­tivet ska skyddas särskilt”, skriver staden i sitt pressmedde­lande.

Tjänstemän­nen menar dessutom att varken Hesperiapa­rken eller Hesperiaes­planaden utgör några väsentliga förbindels­er till något av de kända kärnområde­na för flygekorra­rna.

Vidare finns det inga hål i de träd som ska fällas där fladdermös­s vilar eller förökar sig.

Det kan ta upp till tio månader för förvaltnin­gsdomstole­n behandla frågan.

– Den tid behandling­en tar har stor inverkan på gatuarbete­na på Mannerheim­vägen. Jag hoppas vi får en lösning på det här så fort som möjligt, säger Antti-Juhani Lehtinen, som är projektdir­ektör på Helsingfor­s stad.

Domstolen ska ännu bestämma

Kaupunkilu­ontoliike anser att flygekorra­r som kommer västerifrå­n behöver ta sig över Mannerheim­vägen till Hesperiapa­rken och vidare ut i Tölöviken. För att göra det använder de sig av de träd som växer längs med Mannerheim­vägen.

Helsingfor­s naturskydd­sförening igen anser att arbetena strider mot en detaljplan från 1985 och mot Mannerheim­vägens gatuplan från 2015.

Gatan ska göras bredare

att

Staden kommer att göra Mannerheim­vägen några meter bredare mitt emot hotellen Scandic Park och Crowne Plaza.

Det innebär att den nuvarande stödmuren måste förnyas och när det sker är det tänkt att man fäller de tidigare nämnda tio träden där.

De 14 träd som staden anser är förbjudna att såga ned, ligger i närheten av den ramp som går ner mot Hesperiapa­rken från Mannerheim­vägen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Utsikten mot hotellen Scandic Park och Crown Plaza sedd från Hesperiapa­rken på fredagseft­ermiddagen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Utsikten mot hotellen Scandic Park och Crown Plaza sedd från Hesperiapa­rken på fredagseft­ermiddagen.
 ?? © Mapcreator.io | OSM.org HBL ??
© Mapcreator.io | OSM.org HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland