Hufvudstadsbladet

Blödarfebe­r sprids i Tanzania – inget botemedel eller vaccin

-

Tanzania står inför sitt första utbrott någonsin av den ovanliga och mycket smittsamma blödarfebe­rn marburg. Fem av åtta bekräftat smittade, däribland en vårdarbeta­re, har avlidit. Varken botemedel eller vaccin finns.

De första fallen rapportera­des i förra veckan. Symtomen väckte omedelbar oro: feber, kräkningar, blödningar och njursvikt – desamma som vid det fruktade viruset ebola.

Nu har prover bekräftat att det rör sig om marburgvir­uset, som tillhör samma familj som ebola. Utöver de åtta bekräftade fallen i den nordvästli­ga regionen Kagera övervakas nu 161 personer, som enligt Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) via smittspårn­ing identifier­ats som i riskzonen för insjuknand­e.

Hastigt förlopp

Enligt myndighete­rna finns "ingen anledning till panik", rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Den tanzaniska regeringen har skickat ett akut team till Kagera. Angränsand­e länder, däribland Kenya och Uganda, har höjt beredskape­n och utökat kontrollen av resande som anländer från Tanzania.

”Vi jobbar med regeringen för att snabbt skala upp kontrollåt­gärder för att stoppa virussprid­ningen och få ett slut på utbrottet så snart som möjligt”, säger WHO:s regionala chef Matshidiso Moeti i ett uttalande.

Marburg liknar ebola och har en dödlighet på upp till nästan 90 procent. Sjukdomsfö­rloppet är snabbt och plötsligt, med hög feber, svår huvudvärk, illamående och sjukdomskä­nsla. I ett senare skede kan den smittade börja blöda i huden och i inre organ.

Flera döda i Ekvatorial­guinea

Godkända botemedel eller vaccin existerar inte, men tidig behandling av vissa symtom kan enligt WHO öka chanserna att överleva.

Sedan januari bekämpar även centralafr­ikanska Ekvatorial­guinea sitt första utbrott av marburgvir­uset. På torsdagen uppgav WHO att minst 20 personer hittills har avlidit i utbrottet.

– De uppkomna och återkomman­de smittsamma sjukdomarn­a är ett tecken på att hälsosäker­heten på kontinente­n måste stärkas för att klara av de här sjukdomsho­ten, säger Ahmed Ogwell Ouma, chef vid folkhälsoo­rganet Africa CDC, enligt The Guardian.

 ?? FOTO: JOHAN HALLNÄS/TT ?? ■
Flera personer har avlidit i den mycket smittsamma blödarsjuk­domen marburg i Tanzania.
FOTO: JOHAN HALLNÄS/TT ■ Flera personer har avlidit i den mycket smittsamma blödarsjuk­domen marburg i Tanzania.
 ?? FOTO: BEN CURTIS/AP/TT ?? ■
En vårdarbeta­re i skyddsutru­stning vid ett sjukhus i Kenyas huvudstad Nairobi, vid ett tidigare marburglar­m. TT
FOTO: BEN CURTIS/AP/TT ■ En vårdarbeta­re i skyddsutru­stning vid ett sjukhus i Kenyas huvudstad Nairobi, vid ett tidigare marburglar­m. TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland