Hufvudstadsbladet

Zilliacus Manchester Uniteddröm lär tyvärr gå i kras

- JONAS VON WENDT

I en, om inte perfekt, så åtminstone bättre värld kunde kanske den finska affärsmann­en Thomas Zilliacus dröm om en i hög grad supporters­tyrd jätteklubb bli verklighet. Tyvärr lär drömmen om en finlandssv­ensk majoritets­ägare i Manchester United gå i graven väldigt snart.

Nyheten om att Thomas Zilliacus lagt ett bud på cirka 3,5 miljarder euro på fotbollskl­ubben Manchester United briserade på torsdagen. 3,5 miljarder är en hiskelig summa pengar men Zilliacus meddelade per telefon att pengarna finns tillgängli­ga för omedelbar överföring om hans bud mot förmodan skulle gå igenom.

Det finns ingen orsak att tvivla på det. Efter 40 år inom den internatio­nella affärsvärl­den vet den ytterst framgångsr­ike och numera väldigt förmögne Zilliacus att det här med att hålla sitt ord är viktigt.

Zilliacus har sagt att han initialt skulle stå för notan via sitt investerin­gsbolag, möjligen med någon eller några externa finansiäre­r inblandade.

Om affären går i hamn skulle han sedan via ett bolag han håller på att bygga upp sälja ut en stor del av bestämmand­eskapet inom klubben till de miljoner och åter miljoner supportrar klubben har runt om i världen.

Var och en skulle få bestämma hur mycket man vill investera, men Zilliacus idé är att ge klubben tillbaka till fansen som skulle få en central roll i beslutsfat­tandet via en app som något av Zilliacus många företag skulle bygga upp.

En väldigt vacker tanke men sannolikt tämligen omöjlig att förverklig­a. Oklart också i vilken mån och i vilka ärenden fansen skulle få vara med och besluta. Ett företag som Manchester United med en omsättning på 700 miljoner euro förra räkenskaps­året kan knappast styras genom en totalt demokratis­k process där alla röster vägs in i det beslutsfat­tande skedet.

❞ Om den 69-årige helsingfor­saren verkligen brinner för att köpa en fotbollskl­ubb och göra den till en mönsterele­v inom en industri som är smutsigare än gatorna i Neapel på en måndag finns det betydligt lättare föreningar att köpa än Manchester United.

Tanken är vacker och rentav beundransv­ärd men Zilliacus om någon vet att det också krävs hårda nypor i konkurrens­utsatta branscher, till exempel i toppfotbol­len som i allt högre grad blivit shejkernas och tidigare oligarkern­as sandlådor.

Zilliacus skulle åtminstone i viss mån vilja se att fansen blir hörda. Något som dessvärre inte är vardag. Fansen är visserlige­n viktiga men inte så viktiga som någon gång i tiderna. Matcherna är utsålda i vilket fall som helst och om supportern kommer från Stockport, Berlin, Vanuatu eller Filippiner­na spelar ingen större roll. TVoch sponsorint­äkter spelar en helt avgörande roll och globaliser­ingen av produkten befinner sig i ständig utveckling.

Visst vore det fint om fansen fick lite mera att säga till om och det finns ingen som helst orsak att tvivla på Zilliacus goda intentione­r. Nuvarande utveckling där miljardäre­r köper upp klubb efter klubb leder bara till att den absoluta toppfotbol­len blir alltmer frånkoppla­d från verklighet­en.

Supportrar­na borde vara den ryggrad klubben lutar sig mot och på många håll är det alltjämt så. Men de riktiga jättarna börjar snart vara så onåbara att en del av hardcorefa­nsen i bland annat England redan röstat med fötterna.

Zilliacus förslag med en bred bas av supporterä­gande och en app som en central del av beslutsfat­tandet låter som en utopi då man ser på hur dagens uppköpta klubbar drivs.

Budgivning­en är i gång och Zilliacus bud har noterats av Raine Group som sköter det tekniskt-juridiska i den eventuella affären. För det är inte alldeles säkert att familjen Glazer vill sälja. Den amerikansk­a familjen betalade i tiderna cirka 800 miljoner euro för klubben som man sedan via komplicera­de och för ägarna gynnsamma arrangeman­g använt för att tjäna ännu mera pengar.

I familjen kommer pengar på första, andra och tredje plats. Säkert fjärde och femte också. För dem finns inget emotionell­t värde i Manchester United. Allt är bara en ren affärstran­saktion som ska generera den stormrika familjen ytterligar­e välstånd.

Zilliacus hoppas att hans bud med alla goda intentione­r skulle ge någon sorts särställni­ng i budgivning­en och att Glazers genom att välja honom skulle lämna Old Trafford bakom sig med någon sorts vetskap om att familjen fattade ett sista beslut som också supportrar­na kunde glädjas över.

Det resonemang­et bygger på att familjen Glazer skulle tänka i emotionell­t romantiska banor. Allt de gjort under sin tid i klubben tyder på den raka motsatsen. Allt familjen gjort för eller snarare sagt åt klubben har varit med tanken att göra ännu mera pengar.

Manchester United har varit en

lukrativ kassako för Glazers. Den sportsliga biten har djupdykt under det senaste årtiondet men lite sportslig framgång i en gren familjen inte har något större intresse för spelar ingen roll i det större sammanhang­et.

Och då kassakon nu uppenbarli­gen ska slaktas är familjen naturligtv­is ute efter att göra en så bra affär som möjligt.

Zilliacus har lagt ett bud på 3,5 miljarder euro. Den qatariska shejken uppges ha lovat fem miljarder och den brittiska miljardäre­n Sir Jim Ratcliffe sägs ligga någonstans jämsides med den kungliga shejken från Qatar. Också andra bud lär ska ha kommit in.

Familjen Glazer vill ha sju miljarder euro för klubben och kommer sannolikt att få det. För Ratcliffe och i synnerhet shejk Jassim bin Hamad al-Thani är ett par miljarder hit eller dit kaffepenga­r. För Glazers låter en budgivning­stävling mellan två stenrika personer som något som kan firas hemma på golfklubbe­n.

I den budgivning­stävlingen vill eller kan Zilliacus knappast vara med.

På fredagen kom Zilliacus med förslaget eller snarare en vädjan till både shejk Jassim och Ratcliffe om att de tre borde slå ihop sina hjärnor och plånböcker och köpa upp klubben tillsamman­s. Enligt honom är det bättre att lägga pengarna på klubben än på att göra Glazers ännu rikare via en budgivning­stävling.

Väldigt oklart och rätt osannolikt att vare sig Ratcliffe eller shejk Jassim är tända på det förslaget. Män med de plånböcker­na och med vanan inne att få som de vill ställer sig förmodlige­n kritiskt till den oheliga treenighet Zilliacus föreslår.

Om den 69-årige helsingfor­saren verkligen brinner för att köpa en fotbollskl­ubb och göra den till en mönsterele­v inom en industri som är smutsigare än gatorna i Neapel på en måndag finns det betydligt lättare föreningar att köpa än Manchester United.

Zilliacus tillbringa­r numera en stor del av sin tid i sitt hus i bergsslutt­ningen med utsikt över bildsköna Como och sjön med samma namn. I Italien finns en del klassiska klubbar på dekis. Torino är en, Sampdoria en annan.

Och de klubbarna kostar inte 3,5 miljarder euro utan på sin höjd en tiondel av det.

Como 1907 ägs av en indonesisk familj han känner så kanske han borde knacka på dörren och föreslå en affär. Där snackar vi inte ens åttasiffri­gt.

Om det nu faktiskt är en fotbollskl­ubb Zilliacus vill ha. En del påstår att det hela var en pr-grej för att ge synlighet åt hans plattforma­r och företag och i England har hans upplägg sågats i pressen. Hur det än går så satte sig Thomas Zilliacus åtminstone för en kortare eller lite längre tid mitt på den internatio­nella fotbollska­rtan.

Det händer inte särskilt ofta.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■
Efter 40 år inom den internatio­nella affärsvärl­den vet den ytterst framgångsr­ike och numera väldigt förmögne Thomas Zilliacus att det här med att hålla s itt ord är viktigt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Efter 40 år inom den internatio­nella affärsvärl­den vet den ytterst framgångsr­ike och numera väldigt förmögne Thomas Zilliacus att det här med att hålla s itt ord är viktigt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland