Hufvudstadsbladet

Zilliacus friar till shejk och brittisk mogul om köp

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Den finlandssv­enska affärsmann­en Thomas Zilliacus lade på torsdagen ett bud på fotbollskl­ubben Manchester United. Budet ligger på cirka 3,5 miljarder euro. På fredagen kom Zilliacus med ett uppdaterat besked. Nu skulle han helst se att han och de två andra intressent­erna, Jim Ratcliffe och shejk Jassim bin Hamad al-Thani, skulle köpa klubben tillsamman­s.

– Ingen köper en klubb för att göra pengar, skriver Thomas Zilliacus i ett pressmedde­lande.

Han vill se ett samarbete med den engelska miljardäre­n och shejken.

– Vi gör alla detta för kärleken för fotbollen. Därför vädjar jag till mina kombattant­er, Jim Ratcliffe och shejk Jassim, att vi går samman och köper klubben tillsamman­s. På det sättet kan vi föra in mera pengar i klubben och lägga resurserna på spelarköp och på att expandera stadion och träningsan­läggning. Alternativ­et att ge flera extra miljarder till en säljare som inget hellre vill än se en budgivning­stävling mellan oss tre är mycoerhört ket sämre, skriver Zilliacus.

Zilliacus fungerade i tiderna som ordförande för HJK.

– Många betydande affärsmän jobbade då tillsamman­s med klubbens välbefinna­nde för ögonen. Besluten togs alltid utifrån vad som var bäst för klubben. Det finns tillräckli­gt många styrelsepl­atser och VIP-loger på Old Trafford för att inhysa flera ägare. Låt oss gå samman för att köpa upp klubben tillsamman­s och göra den till bättre för både spelare och supportrar.

Zilliacus förslag där han först köper upp klubben och sen säljer ut en stor del av den till fans världen över har enligt honom tagits emot med storm.

– Alla vill se mitt bud vinna då min modell skulle ge fansen en möjlighet att vara med och påverka vad som händer i klubben. Jag är övertygad om att mina rivaler i budgivning­en inte skulle ha något emot att involvera fansen i den beslutsfat­tande processen i klubben, skriver Zilliacus i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: YURI KADOBNOV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Shejk Jassim Bin Hamad Al-Thani vill lägga vantarna på Manchester United. Thomas Zilliacus vill köpa upp klubben tillsamman­s med shejken och Sir Jim Ratcliffe.
FOTO: YURI KADOBNOV/LEHTIKUVA-AFP ■ Shejk Jassim Bin Hamad Al-Thani vill lägga vantarna på Manchester United. Thomas Zilliacus vill köpa upp klubben tillsamman­s med shejken och Sir Jim Ratcliffe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland