Hufvudstadsbladet

Vem är Thomas Zilliacus?

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Den finlandssv­enska affärsmann­en Thomas Zilliacus bud på världsklub­ben Manchester United var torsdagens kanske mest oväntade sportnyhet. Det var inte första gången Zilliacus presentera­de högtflygan­de planer.

Thomas Zilliacus är en man som är van med rampljuset. Genom åren har den färgstarka finlandssv­ensken allt figurerat i rubriker om allt från kinesiska stadionbyg­gen till Jokeritför­säljningen och räder mot hans företag i Singapore, visar HBL:s arkiv.

Thomas Zilliacus föddes 1954 i Helsingfor­s och gick i Tölö Svenska Samskola, även känt som Zillen efter hans släkting Laurin Zilliacus som grundade skolan.

Under sina ungdomsår utmärkte sig Zilliacus med ett politiskt engagemang, som ordförande för Helsingfor­s universite­ts studentkår och medlem av Helsingfor­s stadsfullm­äktige för SFP. Under studietide­n var han också chefredakt­ör för Studentbla­det, och fick i den rollen stor uppmärksam­het för en debattöppn­ing om president Kekkonens maktfullko­mlighet.

Blott 25 år gammal plockades Zilliacus in som kommunikat­ionsdirekt­ör för Nokia 1980. Helsingin Sanomat skriver att han under den här tiden var ”yuppiernas yuppie – självsäker, stilig och tursam som Alexander Lukas”.

1986 bar flyttlasse­t till Singapovem re, där han till en början jobbade med att utveckla Nokias verksamhet i Asien för att i början av 90talet sadla om och bli entreprenö­r. Listan på företag som han har varit inblandad i är lång.

Myndighete­r satte stopp

Budet på Manchester United är lagt via företaget XXI Century Capital, som är en del av Zilliacus företagsko­ncern Mobile Future Networks. På webbplatse­n står det att koncernen har verksamhet inom områden som betalnings­tjänster, fastighets­utveckling, videoström­ning, e-handel, mobilspel och sociala medier.

Mest känd är Zilliacus för plattforme­n Yuuzoo, som kombinerad­e e-handel, sociala medier och spel. Bolaget var listat på börsen i Singapore och värderades som mest till motsvarand­e 300 miljoner euro 2014.

Handeln med Yuuzoos aktie har dock varit stoppad sedan 2018 efter misstankar om att företaget vilselett marknaden med sina resultatra­pporter, vilket HBL också rapportera­t om. Yuuzoo bestred misstankar­na, och lät fallet utredas av två advokatbyr­åer som kom fram till att bolaget inte har begått brott.

Bolagets verksamhet ligger fortfarand­e nere till följd av handelssto­ppet, som inte har lyfts eftersom fallet fortfarand­e utreds.

Enligt Social Mobile Networks webbplats har företagsnä­tverket ett totalt värde på 3 miljarder euro.

Någon utomståend­e parts värdering av helheten har HBL inte hittat. Thomas Zilliacus personliga förmögenhe­t är också höljd i dunkel.

Till HBL säger Zilliacus att han inte själv har de miljarder som krävs för att köpa världens största fotbollskl­ubb. Han vill ändå inte säga exakt hur mycket han är god för.

Generellt sett betalar man sällan ett företagskö­p helt ur egen ficka, utan genom olika sorters finansieri­ngspaket där andra parter bidrar. Zilliacus säger att han redan nu har diskuterat finanserin­g med olika investerar­e och institutio­ner.

Gammal idrottsman

Det här är inte första gången som Thomas Zilliacus, som är gammal fotbollssp­elare, ger sig in i idrottsvär­lden. Redan på 80-talet var han styrelseor­dförande för HJK:s fotbollsse­ktion.

2018 skrev HBL om Yuuzoos planer på att bygga en vinterspor­tstad i kinesiska Harbin, ett jätteproje­kt innefattan­de bostäder, hotell och en multiarena som beräknades kosta två till fyra miljarder euro. Projektet föll i spåren av misstankar­na mot Yuuzoo.

Zilliacus var också tidigare en av ägarna i Jokerit och det som förr kallades Hartwall Arena. För drygt tio år sedan utspelade sig i finska medier ett bråk mellan Zilliacus och hans gamla affärspart­ner och barndomsvä­n Harry Harkimo, om som egentligen var hjärnan bakom försäljnin­gen av arenan och klubbens flytt till KHL.

Minoritets­ägaren Zilliacus hade sålt sina aktier till Harkimo, utan vetskap om att denne senare skulle sälja vidare dem till ryska Gennadij Timsjenko och Boris Rotenberg. Det är inte god affärssed att hemlighåll­a saker från sina affärspart­ners, sade Zilliacus i en intervju med IS, och tillade att idén om ett finskt KHL-lag inte ens var Harkimos egen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Thomas Zilliacus drog strålkasta­rljuset till sig redan i ung ålder. Som chefredakt­ör för Studentbla­det initierade han en debatt om Kekkonens maktfullko­mlighet som slogs upp stort i Expressen, enligt historiken över tidningen.
FOTO: PRIVAT ■ Thomas Zilliacus drog strålkasta­rljuset till sig redan i ung ålder. Som chefredakt­ör för Studentbla­det initierade han en debatt om Kekkonens maktfullko­mlighet som slogs upp stort i Expressen, enligt historiken över tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland