Hufvudstadsbladet

Friidrotte­ns beslut om transsexue­lla kritiseras

Internatio­nella friidrotts­förbundet stoppar transsexue­lla i damklasser­na. Ett beslut som kritiseras. – De mest utsatta utesluts från idrotten, säger den kanadensis­ka cyklisten Kristen Worley.

- Den fjärde kvartsfina­len mellan HIFK och Lukko gick till förlängnin­g och hann inte med till denna tidnings pressläggn­ing. Läs om matchen på www.hbl.fi

Kristen Worley, som själv är transsexue­ll, har under en längre tid utmanat Internatio­nella olympiska kommitténs genuspolit­ik.

Till en början kämpade hon för sin egen plats i idrotten men valde sedan att fokusera på att hjälpa andra. Worley gav råd och stöd till bland andra sydafrikan­skan Caster Semenya, som efter VM-guld på 800 meter 2009 fick genomgå könstest.

Nu riktar hon kritik mot Internatio­nella friidrotts­förbundets beslut att stoppa transsexue­lla att tävla i damklasser­na.

"Politisk skäl"

– Det som händer är att de mest utsatta utesluts från idrotten, och det här sker av mer politiska skäl än baserat på vetenskap och forskning, säger Worley till Reuters enligt NTB.

– Det är ett rent politiskt drag. Worley kallar beslutet för nedslående.

– Det här får konsekvens­er, inte bara på internatio­nell nivå utan även i samhällen över hela världen.

Sebastian Coe, förbundets ordförande, säger att de har konsultera­t frågan om transidrot­tare med bland annat Internatio­nella olympiska kommittén och flera nationella förbund.

– Det här är ett rent politiskt drag av Sebastian Coe och Internatio­nella friidrotts­förbundet för att hantera högerfrågo­r, politiska relationer och potentiell­a sponsorer.

Ricki Coughlan, en av Australien­s första transperso­ner inom elitlöpnin­g, delar Kristen Worleys syn på beslutet.

– De hatkrafter som finns där ute, som inte vill att transperso­ner ska existera i vårt samhälle, kommer att ta det här som en seger och säga "okej, låt oss gå vidare till nästa sak", säger hon.

Beslutet hyllas

Men det finns kvinnliga idrottare som ser positivt på vägvalet.

Brittiskan Emily Diamond, som bland annat har ett brons i 4x400 meter från OS i Brasilien 2016, kallar beslutet för "ett stort steg för rättvisan".

"Förhoppnin­gsvis kommer det här att vara regeln på alla nivåer nu, inte bara för elitevenem­ang", skriver hon på Twitter.

På sociala medier uttrycker även landsmanin­nan och maratonlöp­aren Mara Yamauchi sin glädje över beslutet.

Sebastian Coe, som meddelade förbundsbe­slutet vid en presskonfe­rens tidigare i veckan, har sagt att "vi säger inte nej för alltid" och samtidigt informerat om att en studiegrup­p – ledd av en transperso­n – ska inrättas för att övervaka framtida vetenskapl­iga framsteg.

 ?? FOTO: GREGORIO BORGIA/AP/TT ?? ■
Internatio­nella friidrotts­förbundet ordförande Sebastian Coe berättade tidigare i veckan om beslutet att stoppa transsexue­lla i damklasser­na.
FOTO: GREGORIO BORGIA/AP/TT ■ Internatio­nella friidrotts­förbundet ordförande Sebastian Coe berättade tidigare i veckan om beslutet att stoppa transsexue­lla i damklasser­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland