Hufvudstadsbladet

Jyrkinen höll inte för trycket – finländskt isdanspar till final

Misstagen blev för många i det fria programmet för Janna Jyrkinen, som ändå kan se tillbaka på en mycket lyckad säsong.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

Janna Jyrkinen tog sig till final i VM i konståknin­g i japanska Saitama. Men där tog det stopp för 16åringen. Misstagen var för många och för stora och när Jyrkinen inte fick fart på den första piruetten och dessutom gjorde hopp som var enklare än vad som var tänkt på förhand slocknade drömmarna om en topplaceri­ng.

Poängsaldo­t landade på 104,85 i det fria programmet och 160,92 totalt. Det är avsevärt sämre än Jyrkinens poängrekor­d i hemma-EM i vintras – 176,98.

16-åringen låg på plats 21 innan det avgörande fria programmet. Slutplacer­ingen blev densamma.

– Det var inte det bästa programmet. Jag gjorde misstag, men kämpade på ända till slut. Jag var inte nervös, säger Jyrkinen till Helsingin Sanomat efteråt.

Nu väntar semester för talangen, som tävlade på seniornivå för första gången den här säsongen.

– En eller två veckor semester blir det. Sedan väntar sommarläge­r och arbetet inför nästa säsong, säger Jyrkinen.

Vann gjorde japanskan Sakamoto.

Isdanspare­t till final

Kaori Det finska isdanspare­t Juulia Turkkila/Matthias Versluis tog sig vidare till final i isdans.

Paret har en fin säsong bakom sig med EM-brons på hemmaplan som höjdpunkt. Poängsaldo­t i rytmdansen blev 76,97 och Turkkila/Versluis ligger på åttonde plats inför den fria dansen, som avgörs med start klockan 5.30 på lördag morgon finsk tid.

De 20 bästa paren gick vidare till final.

”Det var fantastisk­t att tävla i dag. Åkningen var aningen försiktig i början av programmet, men mot slutet kunde vi släppa loss”, säger Versluis efter prestation­en.

”Vi njöt av att tävla inför fullsatta läktare och vi försökte visa vad vi kan. Det var härligt att åka säsongens sista rytmdans just här. Vi har en bra känsla inför fridansen”, säger Turkkila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland