Hufvudstadsbladet

Succession höjer sig över mängden

Säsong fyra av tv-serien Succession tar vid där den förra slutade: med intriger och maktspel. Dan Lolax har sett de fyra första avsnitten och är inte besviken.

- Dan Lolax dan.lolax@hbl.fi

Betyg: 4/5

Premiär på HBO Max 27.3 (säsongens 4 första delar erbjöds för förhandsti­tt).

Manus: Jesse Armstrong. Regi: Mark Mylod, Andrij Parekh, Shari Spinger Berman m.fl. I rollerna: Brian Cox, Kieran Culkin, Jeremy Strong, Sarah Snook, Alan Ruck, Nicholas Braun, Matthew Macfadyen. F16

I Orson Welles film Citizen Kane diskuterar två karaktärer huvudperso­nen Charles Foster Kane.

Han blev väldigt rik, noterar den ena om Kane. Tja, svarar den andra, att bli rik är inte svårt – om det enda man vill är att bli rik.

Poängen är att den enögda jakten på pengar inte är kärnfysik. Den är rätt enkel.

Men inget var enkelt för Charles Foster Kane och inget är enkelt i Jesse Armstrongs Succsessio­n, vars fjärde och sista säsong inleds på måndag på HBO Max. Serien utspelar sig bland de superrika, men den handlar inte om pengar.

Livet för syskonen Roy är komtrovärd­iga plicerat eftersom de vill ha så mycket mera: makt, respekt och – framför allt – faderns kärlek. Patriarken själv, mediemogul­en Logan Roy – liksom tidigare spektakulä­rt porträtter­ad av Brian Cox – vill ha det mesta ut av jordelivet. Livet efter döden är för okänt för att investera i. Han beskriver sig själv som en jätte som ”pygméer” – hans motståndar­e, inklusive de egna barnen – är ute efter att fälla.

Ingen duger som arvinge

Efter säsong tre står det klart att Logan Roy inte ser en tronarving­e bland de egna barnen Kendall (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook), Roman (Kieran Culkin) och Connor (Alan Ruck). När den här säsongen inleds är de tre förstnämnd­a syskonens hämndlystn­a intriger i full gång. Hatkärleke­n till fadern svetsar dem samman – åtminstone för en stund.

Drivkrafte­n i Succsessio­n är just intrigerna. De för storyn framåt. Det har funnits tillfällen då jag upplevt att serien står och stampar i det här avseendet. Väldigt lite händer. Till undsättnin­g har då oftast kommit rakbladsva­ssa dialoger, karaktärer och lysande rollpresta­tioner.

Och humorn. Milde tid vilken humor. Roligast, också denna säsong, är Greg Hirsch (Nicholas Braun) – kusinen från landet, ”hedersbarn­et”, som han kallar sig själv för att få en plats vid bordet.

Humorn i Succession bottnar i rädsla. Karaktärer driver med varandra, skrattar åt varandra, sårar varandra eftersom de är rädda för att förlora sin plats i hierarkin. Rädslan för att någon annan ska få det som man själv anser sig ha rätt till tränger ut varje annan känsla. Det finns uttryck för medlidande, glädje och sorg, men bara om man har något att vinna på detta.

Det här leder till att när karaktärer­na, tillsynes uppriktigt, reagerar på upprivande saker så kan man som tittare inte riktigt lita på att reaktioner­na är genuina.

Vedervärdi­ga karaktärer

Det finns mycket att säga om varför sådana karaktärer är fascineran­de, men låt mig nöja mig med följande: Succession är inte den första tv-serien som trollbinde­r med vedervärdi­ga karaktärer, men nog en av de bättre. Det som höjer serien över mängden är att den som investerar tid i serien hoppas att huvudperso­nerna har en god sida. Gång efter annan grusas det hoppet, men man fortsätter hoppas.

Det här är alltså den sista säsongen, vilket är en bra sak. Inte för att serien håller på att tappa i kvalitet – HBL har sett de fyra första avsnitten och inget tyder på det – utan för att serier i allmänhet gör sig själva en björntjäns­t genom att bli för utdragna.

Det är förstås vanskligt att

betygssätt­a en säsong som man bara sett delar av. Min gissning är ändå att de som följt med Succession så här långt inte kommer att bli besvikna.

Eftersom det här är den sista säsongen är det givet att många öppna frågor måste få svar. Fyra delar in kan jag bara konstatera att en del svar dröjer och att den största frågan – vem är Logan Roys tronarving­e? – fortfarand­e hänger som ett damoklessv­ärd över hans barn.

 ?? FOTO: HBO MAX ?? ■
Kendall Roy (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) och Roman Roy (Kieran Culkin) i HBO Max succéserie Succession.
FOTO: HBO MAX ■ Kendall Roy (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) och Roman Roy (Kieran Culkin) i HBO Max succéserie Succession.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland