Hufvudstadsbladet

30 Karar vill ge finlandssv­enska manskörsså­ngen ett rejält lyft

Den finlandssv­enska manskören 30 Karar vill stärka den manliga körsången på svenska, och göra det med en bred repertoar.

- 30 Karar uppträder på Apollo Live Club i Helsingfor­s 25.3, kl. 17. Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Kören 30 Karar är en projektkör som består av medlemmar från olika håll i Svenskfinl­and. Kören är en del av Finlands svenska manssångar­förbunds projekt 30 Karar, som har som syfte att förnya och fräscha upp manskörsmu­siken i Svenskfinl­and.

30 Karar har valt att satsa på en blandad repertoar med allt från välkända finlandssv­enska visor till poplåtar, många i nya arrangeman­g. På lördagens konsert i Helsingfor­s blir det även uruppföran­de av ett verk baserat på Henry Parlands dikt Ute i Tölö, tonsatt av Tomas Takolander.

– Det här är ett sätt att moderniser­a den svensksprå­kiga manskörsre­pertoaren i Svenskfinl­and. Vi har tagit med bland annat Alexander Slottes Slumrande toner, som inte sjungits av manskör tidigare. Vi ville också ta med lite pop och rock som inte finns i existerand­e sångböcker som den Blå boken. Då föddes också 30 Karar, som består av utvalda sångare från olika körer som vi vet att lär sig snabbt. Det här är en kör för den som är snabb i vändningar­na och som kan läsa noter, säger dirigenten Henrik

Wikström.

30 Karar har uppträtt i Jakobstad och Åbo. När den sista konserten äger rum på lördag är frågan osökt om projektkör­ens saga är all.

– Det finns planer på en fortsättni­ng inom en snar framtid. Och tanken är att det här skulle bli en bestående del av Finlands svenska manssångar­förbund. Kören kan bli en spjutspets som beställer och gör musik som gagnar hela fältet. Jag tycker att det skulle vara synd om 30 Karar upphör nu när vi är på gång och har skapat oss ett gott rykte, säger Wikström.

Spåren efter pandemin märks också i manskörsve­rksamheten som haft svårighete­r att återhämta sig. Enligt Wikström så finns utmaningar framför allt när det gäller nyrekryter­ingen av medlemmar för manskörer.

– Det är något av en ödesfråga och med det här projektet vill vi bidra till att få en ungdomliga­re klang och locka yngre personer med i verksamhet­en. Vi vill också visa att det finns en hög kvalitet på manskörsså­ngen, säger Wikström.

Det är något av en ödesfråga.

 ?? FOTO: DANIELA STRÖM ?? ■
30 Karar är ett projekt som ska stärka manskören i Svenskfinl­and.
FOTO: DANIELA STRÖM ■ 30 Karar är ett projekt som ska stärka manskören i Svenskfinl­and.
 ?? FOTO: DANIELA STRÖM ?? ■
30 Karar dirigeras av Henrik Wikström.
FOTO: DANIELA STRÖM ■ 30 Karar dirigeras av Henrik Wikström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland