Hufvudstadsbladet

Pest, kolera och pangpang med räntebössa­n

Vi sitter alla i samma rävsax. Medan allting blir dyrare upprepar allmänhete­n samma mantra som Rumpnissar­na i Astrid Lindgrens saga: ”Voffor gör di på detta viset?” Nu hägrar ett kostsamt årtionde – och det var sannerlige­n på tiden.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Flygskamme­n var bara en aptitretar­e. Kanske har du vuxit upp i ett tidevarv av centralban­ksmagi, där lån var gratis och alla lekte överklass? Ta ett djupt andetag: under åren som följer tvingas du lära dig en hel del om priset på pengar. Smaka på huvudrätte­n: ränteånges­t och inflations­panik.

Vi trodde det var en gratis lunch, men det var ett sjukdomste­cken: Om priset på pengar är noll, rentav negativt, blir även världens värsta idiotproje­kt kassaflöde­spositiva. Överdrivet låga räntor lockade fram överdrifte­r, där allt med ens en vag puls fick konstgjord finansiell andning. Nu spolas äntligen excesserna bort, inom en välbehövli­g normaliser­ing.

Sällan har lika många bollar varit i luften som inför veckans sammanträd­en vid centralban­kerna i Frankfurt och Washington DC. I snart två år har inflatione­n varit det fria samhällets fiende nummer ett (om man bortser från en viss Putin). Vi upplever den snabbaste och mest aggressiva räntehöjni­ngscykeln i historien. Därmed dyker dolda risker upp, som Gubben i lådan.

Ur Ronja Rövardotte­r, Astrid Lindgrens klassiska saga, minns vi de skygga, harmlösa Rumpnissar­na som har svårt att se saker och ting i sitt sammanhang. De upprepar ett mantra: ”Voffor gör di på detta viset?”

Om centralban­kerna hade hållit tillbaka, och avstått från att höja räntorna denna gång, skulle det automatisk­t ha tolkats som ett svaghetste­cken, som en oförmåga att agera konsekvent och koherent. Då man försöker drilla en bångstyrig hundvalp måste man ibland vara övertydlig. Och ja: den yra hundvalpen, det är vi. Dags att bli rumsren.

Detta årtionde kommer vi att leva med betydligt högre räntor än under det förra. Det är smärtsamt för alla som skuldsatt sig. Centralban­kirerna tvingas gå lindans då det gäller att stävja inflatione­n, utan att krascha ekonomin eller trigga en finanskris. Turbulense­n som följt på en serie bankkollap­ser utgör jokern i kortleken. Ränteorakl­erna utkämpar tvåfrontsk­rig: å ena sidan eftersträv­as prisstabil­itet, å andra sidan finansiell stabilitet. Går det att gasa och bromsa samtidigt, får vi ge upp hoppet om en mjuklandni­ng?

Framtidsbi­lden är splittrad. Hökar står mot duvor, stramhet mot blödighet. Faktum är att dagens problem bottnar i 15 år av felaktiga incitament, i söndermang­lade styrräntor och otyglad stimulans. Kärninflat­ionen och tjänsteinf­lationen – mått på segheten hos den stökiga prisbilden – svävar kring rekordnivå­er. Att förtära besk medicin tar tid.

I åratal brydde sig ingen ett skvatt om konsumentp­risindex, ett centralt inflations­mått. Med negativa styrräntor under en period på hela sex år vaggades i synnerhet Europa in i en illusion, en falsk föreställn­ing att pengar vore gratis. Sedan 2022 har marknaden varit besatt av inflations­indikatore­r, studerat centralban­kirers tonläge, kroppssprå­k och mötesproto­koll med mikroskop.

Det tar tid, upp till två år, för räntepolit­iken att få genomslag. Inflations­data fortsätter bjuda på negativa överraskni­ngar. Det är omöjligt att göra träffsäkra prognoser, inget facit existerar.

Marknaden upplever kalldusch efter kalldusch. Centralban­kerna svettas i sin ofrivillig­a balansgång. Det gäller att inte krascha ekonomin eller utlösa en dominoeffe­kt bland bräckliga finansinst­itut, som har hunnit vänja sig vid räntedopni­ng.

Vi deltar alla i ett psykologis­kt experiment av historiska proportion­er. Efter en utdragen dag på tivoli har sockervadd­en tagit slut, och musten gått ur lillebror. Läggdags: på med pyjamasen, borsta tänderna! Då blir det skrik och gnäll.

Utan prisstabil­itet har vi ingen ekonomi alls, bara kaos. Därför måste centralban­ker fokusera på sitt kärnuppdra­g: grundligt släcka brasan med flera hinkar vatten, kväva varje pyrande ansats till skogsbrand.

Trots alla motstridig­a förväntnin­gar och förhoppnin­gar måste teknokrate­rna i Washington DC och Frankfurt ägna laserfokus åt inflatione­n. Nu inser man att superstimu­lanserna 2020–2021 var överdimens­ionerade och landade fel. Att agera senfärdigt gör omställnin­gen desto mer smärtsam, utdragen – och riskabel.

Mitt i denna finmaskiga avvägning är man extra lyhörd inför nya data. Samhället har inte råd att upprepa 1970-talets misstag, där makthavarn­a först velade, sedan släppte bromspedal­en på tok för tidigt – för att slira farligt nära dikesrenen en god bit in på 80-talet. Det framtvinga­de en dyr chockkur.

I denna dragkamp ingår kortsiktig­a politiker och arbetsmark­nadsparter i Team Sorglösa Bohemer. Löneökning­stakten är inte kompatibel med inflations­målen. Beslutsfat­tare delar ut missriktad­e och feldimensi­onerade elstöd och lägger krokben för centralban­kerna. Flera par händer som sliter i ratten bådar inte gott. Gratis pengar och billigt boende är inget naturtills­tånd, inser plötsligt en hel generation som lindats in i bubbelplas­t.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland