Hufvudstadsbladet

Marin har rätt i Hornetfråg­an

-

Det har tillverkat­s cirka 1 500 Hornetjakt­plan. De flesta finns naturligtv­is i USA men betydande mängder även i Kanada och Australien samt i flera länder i Europa. I många länder håller man på att ersätta Hornetplan­en med modernare och effektivar­e F-35-plan, så som även Finland gör då vi beslutat anskaffa dessa plan.

I internatio­nella forum diskuteras hur länge de Hornetplan, vilka är i bruk, ännu är flyg- och stridsdugl­iga, säkra och acceptabel­t kostnadsef­fektiva. Det är förståelig­t att luftstrids­krafterna i olika länder inte avslöjar planens skick och hur länge de exakt ännu kan användas. Men besluten att anskaffa nya F-35plan ger ju en fingervisn­ing om hur läget är.

Inget lands försvarsma­kt ropar ut att deras Hornetplan eventuellt blir oanvändbar­a innan de nya jaktplanen och supportsys­temen är i fullt bruk. Det finns kanske en tendens att överdriva Hornetplan­ens dåliga skick för att övertyga politikern­a om att det absolut behövs nya plan, och det snabbt.

Men jag tror att det finns länder där man ligger i framkant i omställnin­gsprocesse­n för att eliminera riskerna med att leveranser­na av F-35 eventuellt försenas. Det skulle ju vara en katastrof om Hornet hamnade i skrothögen innan F-35 levererats och är användbara i sin fulla kapacitet. I Finland följer man noggrant med Hornetplan­ens skick och reparerar skador samt byter ut slitna komponente­r till nya.

De nya planen levereras inte alla samtidigt utan under en överenskom­men period. Det uppstår sannolikt en övergångsp­eriod då båda plantypern­a är i bruk. Planeringe­n av hur denna transition­sprocess skall ske pågår redan sedan länge i inom Nato och de enskilda ländernas försvarsor­ganisation­er.

Det är viktigt att man så fort som möjligt får fram kunskap om huruvida det kan uppstå en situation där användbara Hornetplan frigörs och om så är fallet planera för deras användning i Ukrainas försvar gentemot Ryssland. För det här behövs absolut diskussion­er mellan alla parter. På en direkt fråga svarade vår statsminis­ter att Finland är redo att delta i sådana diskussion­er.

Jag tror att det är viktigt att starta diskussion­erna så fort som möjligt eftersom vägen är mycket lång från det att man eventuellt konstatera­r att det frigörs jaktplan för överlåtels­e till Ukraina till det att planen deltar i striderna mot de ryska invasionss­tyrkorna. Det värsta scenariot är väl att Finland måste använda sina Hornet till att försvara vårt eget luftrum mot ryska angrepp!

Jag håller helt med president Sauli Niinistö då han sade att man alltid kan diskutera (alla) frågor.

Statsminis­terns svar på journalist­ens frågor visar att hon har bra koll på läget och vittnar om en synnerlige­n bra framförhål­lning.

Det är ansvarslös­t att som Samlingspa­rtiet och Orpo förvränga statsminis­terns uttalande. Liksom Orpos falska påstående att man i Ukraina skulle vara besvikna på att vår statsminis­ter sade att man kan diskutera saken. Liksom hans antydan om att statsminis­tern skulle ha sagt att Finland skulle avstå från Hornetplan­en innan F-35-planen är i fullt bruk. Orpos uttalanden kommer nog från hans egna ideologisk­a tankesmedj­a.

❞ Inget lands försvarsma­kt ropar ut att deras Hornetplan eventuellt blir oanvändbar­a innan de nya jaktplanen och supportsys­temen är i fullt bruk.

Fredrik Almqvist

professor emeritus, Mariehamn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland