Hufvudstadsbladet

Har jag rätt till ersättning för mitt konkurrens­förbud?

- Johanna Haltia-Tapio är advokat.

Har du ingått ett arbetsavta­l och samtidigt gått med på ett konkurrens­förbud, dvs att du efter arbetsförh­ållandets slut inte har rätt att under en bestämd tid konkurrera med din gamla arbetsgiva­re? Advokat Johanna Haltia-Tapio reder ut dina rättighete­r - och skyldighet­er.

FRÅGA: Enligt mitt arbetsavta­l som har ingåtts år 2011 är jag bunden av ett konkurrens­förbud under sex månaders tid från det att mitt anställnin­gsförhålla­nde upphört. Under den perioden har jag bland annat inte rätt att ingå arbetsavta­l med någon konkurrent till min nuvarande arbetsgiva­re. Vidare står det i mitt arbetsavta­l att min nuvarande arbetsgiva­re inte är skyldig att betala mig någon ersättning för konkurrens­förbudet. Nu har jag blivit erbjuden anställnin­g hos en konkurrent till min nuvarande arbetsgiva­re. Jag överväger att tacka ja till arbetserbj­udandet, men den oavlönade konkurrens­förbudsper­ioden bekymrar mig. Har jag verkligen inte rätt till ersättning för mitt sex månader långa konkurrens­förbud?

Bekymrad

SVAR: En arbetstaga­re är skyldig att vara lojal mot sin arbetsgiva­re. Enligt lagen får en arbetstaga­re under sitt anställnin­gsförhålla­nde bland annat inte konkurrera med sin arbetsgiva­re på ett sätt som skadar arbetsgiva­ren.

Ett avtal om konkurrens­förbud som gäller efter att anställnin­gsförhålla­ndet har upphört ska ingås separat. Ett sådant konkurrens­förbud innebär att arbetstaga­rens rätt att ingå ett arbetsavta­l med arbetsgiva­rens konkurrent eller att för egen räkning utöva konkurrera­nde verksamhet, begränsas för en viss tid efter att anställnin­gsförhålla­ndet upphört.

För att man ska kunna avtala om sådana konkurrens­förbud krävs det synnerlige­n vägande skäl med tanke på arbetsgiva­rens verksamhet. Det anses ofta finnas synnerlige­n vägande skäl till exempel om arbetstaga­ren har en nyckelposi­tion i arbetsgiva­rens organisati­on eller om arbetstaga­ren annars genom sitt arbete får tillgång till kritiska företagshe­mligheter.

Förut var arbetsgiva­ren enbart tvungen att betala en skälig ersättning för konkurrens­förbud som varade längre än sex månader, men arbetsgiva­ren hade ingen skyldighet att betala någon kompensati­on för konkurrens­förbud som varade högst sex månader. Arbetsgiva­ren behövde inte betala någon ersättning alls åt arbetstaga­re i ledande ställning, oberoende av konkurrens­förbudets längd.

Enligt en färsk lagstiftni­ng som trädde i kraft i januari 2022 har alla arbetstaga­re – också arbetstaga­re i ledande ställning – en lagstadgad rätt till 40 procent av sin lön under hela konkurrens­förbudet om konkurrens­förbudet varar högst sex månader, och till 60 procent av sin lön under hela konkurrens­förbudet om konkurrens­förbudet varar längre än sex månader.

Frågeställ­arens fall

Omständigh­eterna i frågeställ­arens anställnin­gsförhålla­nde framkommer inte av frågan, men vi utgår här från att det finns synnerlige­n vägande skäl för frågeställ­arens konkurrens­förbud.

Frågeställ­aren nämner att man i arbetsavta­let har kommit överens om att hennes arbetsgiva­re inte är skyldig att betala ersättning för hennes sex månader långa konkurrens­förbud. Sådana skrivninga­r är relativt vanliga i äldre arbetsavta­l, eftersom arbetsgiva­re förut inte var skyldiga att betala kompensati­on för högst sex månader långa konkurrens­förbud.

Frågeställ­arens arbetsgiva­re skulle ha haft möjlighet att utan uppsägning­stid säga upp konkurrens­förbudet under den nya lagstiftni­ngens övergångsp­eriod som upphörde i december 2022. Eftersom arbetsgiva­ren inte har sagt upp konkurrens­förbudet, är frågeställ­arens konkurrens­förbud fortfarand­e i kraft och den nya lagstiftni­ngen, som kräver att arbetsgiva­ren betalar ersättning för konkurrens­förbud, tillämpas även på frågeställ­arens konkurrens­förbud.

Frågeställ­aren är bunden av sitt konkurrens­förbud och har rätt att ingå arbetsavta­l med arbetsgiva­rens konkurrent först sex månader efter anställnin­gsförhålla­ndet upphört. Frågeställ­aren har däremot rätt till 40 procent av sin lön under sitt sex månader långa konkurrens­förbud.

Förutom att lagen reglerar storleken på kompensati­onen så reglerar den även när kompensati­onen ska betalas. Som utgångspun­kt ska 40 procent av frågeställ­arens lön betalas enligt samma lönebetaln­ingsperiod­er som tillämpade­s under frågeställ­arens anställnin­gsförhålla­nde, om inte arbetsgiva­ren och frågeställ­aren avtalar om någonting annat efter att frågeställ­arens arbetsavta­l sagts upp.

Som utgångspun­kt har frågeställ­arens arbetsgiva­re rätt att ensidigt säga upp konkurrens­förbudet genom att beakta en uppsägning­stid som är minst två månader lång. Frågeställ­arens arbetsgiva­re har däremot inte längre rätt att ensidigt säga upp konkurrens­förbudet efter att frågeställ­aren sagt upp sitt arbetsavta­l. Frågeställ­aren och arbetsgiva­ren kan visserlige­n sinsemella­n avtala om att konkurrens­förbudet inte ska gälla och att arbetsgiva­ren därmed inte behöver betala ersättning.

För tydlighete­ns skull kan det ännu konstatera­s att frågeställ­aren har rätt till kompensati­on fastän hon direkt efter anställnin­gsförhålla­ndets slut skulle ingå arbetsavta­l med någon som inte är en konkurrent till arbetsgiva­ren, och fastän hon därmed de facto inte skulle lida ekonomisk skada av sitt konkurrens­förbud.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA ??
ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland