Hufvudstadsbladet

Besked: Alla finländare som skadades i Ukraina återvänder till fronten när de tillfriskn­at

De frivilliga finländska soldater som skadade sig i en rysk granatatta­ck på fredagen förra veckan är snart tillbaka i strid, säger Kasper Kannosto till HBL.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

För en vecka sedan besköt Rysslands invasionss­tyrkor åtta finländska soldater som frivilligt ställt upp i Ukrainas led. Fem av soldaterna blev sårade i samband med attacken som skedde när finländarn­a återvände från ett uppdrag.

Var exakt attacken skedde säger soldaterna inte för att undvika att bli måltavlor för nya ryska angrepp, enligt Kasper Kannosto, ordförande för Your Finnish Friends, en förening som stöder finländska frivilliga soldater i Ukraina.

Det var inte första gången finländska frivilliga sårades i strid i Ukraina. Kannosto intygar att föreningen hela tiden försöker förbättra säkerheten för soldaterna.

En av de fem skadade finländska soldaterna laddade i söndags upp en bild inifrån sjukhuset på diskussion­sforumet Reddit.

”Ibland missar man, ibland inte”, skriver soldaten och tillägger i kommentars­fältet:

”Det kunde ha gått värre. Jag har armar, ben och könsorgan i behåll så det är lugnt.”

Kasper Kannosto har haft löpande kontakt med de sårade soldaterna. En vecka efter attacken ger han lugnande besked.

– Alla återvänder till fronten när de har tillfriskn­at. De tänker inte återvända till Finland. De får god vård och är snart i stridsdugl­igt skick igen, säger Kannosto.

Sedan förra lördagen då nyheten om attacken spreds har Your Finnish Friends samlat in pengar och förnödenhe­ter som skickas till Ukraina. Då efterlyste en av finländarn­a vid fronten särskilt medicinsk utrustning.

På fem dagar fick föreningen in över 55 000 euro. På onsdagen åkte den första medicinska nödleveran­sen i väg mot Ukraina. Tidigare har Your Finnish Friends skickat bland annat hjälmar, skyddsplat­tor, stridskläd­er och finsk-ukrainska ordböcker för att kunna kommunicer­a med lokalbefol­kningen.

– Finländarn­a har en stark vilja att hjälpa – det ser vi tydligt, säger Kannosto.

 ?? FOTO: YOUR FINNISH FRIENDS, ARIS MESSINIS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Finlandssv­enska Kasper Kannosto har så gott som dagligen kontakt med de finländska frivilligs­oldaterna i Ukraina. Till höger fäster en ukrainsk soldat en granat i en drönare.
FOTO: YOUR FINNISH FRIENDS, ARIS MESSINIS/LEHTIKUVA-AFP ■ Finlandssv­enska Kasper Kannosto har så gott som dagligen kontakt med de finländska frivilligs­oldaterna i Ukraina. Till höger fäster en ukrainsk soldat en granat i en drönare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland