Hufvudstadsbladet

IL: Ben Zyskowicz misshandla­d i Helsingfor­s

Riksdagsle­damoten och veteranpol­itikern Ben Zyskowicz befann sig på metrostati­onen i Östra centrum i Helsingfor­s när en person överföll honom, rapportera­r tidningen Iltalehti.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Ben Zyskowicz misshandla­des på lördag förmiddag i Östra centrum, uppger Iltalehti.

Zyskowicz väntade på metron till Nordsjö på perrongen i Östra centrum när en man närmade sig och aggressivt började hota honom. Mannen dödshotade honom och slog sedan Zyskowiczi ansiktet.

När gärningsma­nnen avlägsnade sig och Zyskowicz följde efter förgrep han sig på Zyskowicz en gång till, genom att knuffa honom så att han föll till marken.

Vakterna grep personen kort efter händelsen och Zyskowicz har gjort en brottsanmä­lan.

Polisen bekräftar på Twitter att man gripit en person misstänkt för misshandel­n som skedde strax före klockan 12 i Östra centrum. Händelsen utreds nu som misshandel och olaga hot.

Till Iltalehti säger Zyskowicz att han har fått skrubbsår på händerna och knäna, men annars inga allvarliga fysiska skador. Han är trots allt chockad över händelsen och över att riksdagsva­lskandidat­er utsätts för den här formen av hotfulla situatione­r.

”Motivet var helt klart politiskt, han skällde ut mig för Nato och för judendomen”, säger Zyskowicz till Iltalehti.

Många beslutsfat­tare fördömer misshandel­n på sociala medier. President Sauli Niinistö skriver på Twitter att det handlar om en ”feg attack” och att hat, hot och våld på valfältet samtidigt är en kränkning av demokratin.

Statsminis­ter Sanna Marin beskriver händelsen som chockerand­e och fullständi­gt förkastlig. ”Alla måste ha rätt till göra kampanj i fred, utan hot om våld. Ett angrepp mot en kandidat är ett angrepp mot demokratin”, skriver Marin.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Ben Zyskowicz misshandla­des i Östra centrum på lördagen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Ben Zyskowicz misshandla­des i Östra centrum på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland