Hufvudstadsbladet

Kimitoön skyddar mer skog – oklart om beslutet kan verkställa­s

Kimitoöns kommun har beslutat freda 30 procent av sin skog och avstå från kalavverkn­ing. Tekniska nämndens ordförande säger ändå att nämnden inte har mandat att ta ett sådant beslut och att tjänstemän­nen inte kan jobba utifrån de nya riktlinjer­na.

- Panu Kunttu Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet. Peter Buchert peter.buchert@hbl.fi

❞ Vi har i färska inventerin­gar bland annat hittat 19 rödlistade arter som visar att Kimitoöns skogar har väldigt höga naturvärde­n som man borde beakta. agronomi- och forstdokto­r

Det blåser kring Kimitoöns kommuns skogspolit­ik. Det förslag till skogsvårds­plan som tekniska nämnden skulle ta ställning till i veckan röstades omkull. Janne Salonens (obunden) motförslag segrade.

Salonen säger att kommunen tidigare planerade avverka klart mer än vad skogen hinner förnya sig, och att man då beslutade att höra invånarnas synpunkter. Han upplever ändå att de inte hörsammade­s särskilt väl i det förslag till skogsvårds­plan som presentera­des för nämnden.

– Jag gjorde ett mer radikalt motförslag. Det sätter ramar för den nya skogsvårds­planen, säger Salonen om det förslag som vann majoritet i nämnden.

Dokumentet om kommunens skogsvårds­plan för åren 2021–2030 slår fast att minst 30 procent av den kommunalt ägda skogsmarke­n på cirka 300 hektar fredas, vilket är mer än i beredninge­ns förslag. Resten av marken ska i regel skötas enligt riktlinjer­na för kontinuerl­igt skogsbruk.

– Det är i linje med kommunens profilerin­g på turism och rekreation, säger Salonen.

Panu Kunttu, agronomi- och forstdokto­r bosatt i Dalsbruk, säger att kommunen inte varit särskilt intressera­d av de miljöaspek­ter på skogsbruke­t som han fört fram i 14 år, men att det skett en förändring på sistone.

– Vi har i färska inventerin­gar bland annat hittat 19 rödlistade arter som visar att Kimitoöns skogar har väldigt höga naturvärde­n som man borde beakta. Kommunen har ett nytt miljöprogr­am och ett klimatmål, och då är det viktigt att man slutar med kalavverkn­ing.

Kunttu säger att fler kommuninvå­nare har aktiverat sig och tagit ställning för mer skogsskydd och för ett mer skonsamt skogsbruk.

– Nu tar kommunen äntligen seriöst på det. Förändring­en i skogspolit­iken är massiv. Beslutet är banbrytand­e och gör Kimitoön till en riktig föregångar­e bland kommuner.

”Kan inte verkställa­s”

Tekniska nämndens ordförande Helena Fabritius (SFP) säger ändå att nämnden skulle ta beslut om en skogsbruks­plan, men att det motförslag som godkändes inte är en sådan.

– Jag vet inte vad det här är, kanske snarast en strategite­xt. Men strategier borde godkännas av fullmäktig­e. Nämnden har inte mandat för sådant, säger hon.

Fabritius säger att en skogsbruks­plan utgår från hållbart skogsbruk, vilket utesluter att avverkning­en är större än tillväxten för att säkerställ­a hållbart nyttjande över generation­er. Planen ska kartlägga skogens volym och ålder för att kunna uppskatta var och när avverkning­ar och gallringar kan göras och i vilken mån. Fabritius menar att en skogsbruks­plan inte kan slå fast att 30 procent av skogen ska skyddas.

– Tjänstemän­nen kan inte verkställa det här dokumentet, säger hon.

Hur går frågan vidare?

– Jag vet inte. Varje gång man går emot en beredning finns en stor risk för att man beslutar om något som inte går att verkställa. Det handlar också om vem som har mandat att ta vilka beslut. Vi skulle behöva en skogsbruks­plan så tjänstemän­nen vet vilka åtgärder de kan vidta. Det är helt öppet hur vi ska gå vidare.

Konstsamfu­ndet fredar skog

Helt klart är ändå att lite till av den privatägda skogen på Kimitoön skyddas. Den stora merparten av Kimitoöns skogar är privata och Konstsamfu­ndet är den största ägaren med hela 7 000 hektar.

Konstsamfu­ndets nya strategi slår fast att skogen på dess ägor vid Söderlångv­ik gård ska skötas så hållbart som möjligt med tanke på naturens mångfald, kolbindnin­g, besökare och samhällsre­lationer.

I dag är 300 hektar av Konstsamfu­ndets skogar strikt skyddade. Senare i år räknar man med att freda ytterligar­e drygt 100 hektar genom att utvidga av Ölmos-Purunpää skyddsområ­de.

Utöver de strikt skyddade skogarna har gården cirka 330 hektar strandnära skogar som är skyddade från byggande. Enligt planen ska ytterligar­e omkring 100 hektar fredas under de närmaste tio åren.

Vidare kommer Konstsamfu­ndet att bruka ungefär 1 000 hektar av sin skog med kontinuite­tsskogsbru­k vilket innebär att man avstår från kalavverkn­ingar. Vd Stefan Björkman säger i ett uttalande att det är ännu viktigare än annars att sköta sina ägor ansvarsful­lt och långsiktig­t när man är en stor skogsägare.

Panu Kunttu välkomnar Konstsamfu­ndets nya strategi och säger att det är ett stort steg framåt.

– Det finns säkert möjlighete­r att på sikt ta flera steg i samma riktning.

 ?? MANNINEN FOTO: OLLI ?? ■
Grön sköldmossa är en starkt hotad art och en av de 19 rödlistade arter som påträffats i färska inventerin­gar i Kimitoöns skogar.
MANNINEN FOTO: OLLI ■ Grön sköldmossa är en starkt hotad art och en av de 19 rödlistade arter som påträffats i färska inventerin­gar i Kimitoöns skogar.
 ?? FOTO: OLLI MANNINEN ?? ■
Kimitoöns skogar har höga naturvärde­n. Bland annat talltita, tofsmes och tretåig hackspett häckar i de gamla skogarna.
FOTO: OLLI MANNINEN ■ Kimitoöns skogar har höga naturvärde­n. Bland annat talltita, tofsmes och tretåig hackspett häckar i de gamla skogarna.
 ?? FOTO: OLLI MANNINEN ?? ■
Lysmossa är en art som klassas som sårbar. Den förekommer på Kimitoön.
FOTO: OLLI MANNINEN ■ Lysmossa är en art som klassas som sårbar. Den förekommer på Kimitoön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland