Hufvudstadsbladet

Flera döda i USA när tornador drog fram

Minst 23 personer har omkommit sedan flera tornador svept in över delstatern­a Mississipp­i och Alabama i USA. Bland offren finns en pappa och hans lilla dotter.

-

De två omkom i det hus de sökt skydd i tillsamman­s med resten av familjen. Kropparna hittades i Wren, ett litet samhälle i Monroe County. Mamman och de andra två barnen har tagits till sjukhus, rapportera­r NBC News som citerar den lokala polisen.

I den lilla staden Rolling Fork i västra Mississipp­i dog 13 människor i samband med ovädret.

Staden är förstörd, enligt borgmästar­en Eldridge Walker.

I en annan liten stad, Silver City nordväst om Jackson, omkom två män i ett hus under ovädret. Sökandet pågår efter människor som befaras sitta fast i förstörda byggnader.

Utöver dödsoffren uppges tiotals människor vara skadade, och minst fyra personer har rapportera­ts saknade, meddelar räddningst­jänsten i Mississipp­i.

”Tyvärr befaras siffrorna ändras”, skriver räddningst­jänsten på Twitter.

I staden Amory, nära gränsen till Alabama, uppmanas invånare stanna hemma medan räddningst­jänsten tar hand om skadorna efter ovädret.

Omfattande skador

Skadorna efter virvelstor­marna, som drog fram under fredagsnat­ten lokal tid, uppges vara mycket omfattande. Nedrivna elledninga­r har lett till att tiotusenta­ls personer står utan ström. På många håll har hustak och andra byggnader slitits sönder och träd dragits upp ur marken.

Ovädret har även fört med sig hagel stora som golfbollar över flera sydstater.

National Weather Service, NWS, uppger att tornador orsakade förstörels­e i ett område omkring hundra kilometer nordöst om Mississipp­is delstatshu­vudstad Jackson. De svepte fram med en hastighet på över 110 kilometer i timmen, och rörde sig under natten till lördag mot Alabama med oförminska­d styrka.

NWS varnar för att tornador innebär livsfara, bland annat i form av flygande bråte, och allmänhete­n uppmanas ta skydd.

Tidigt på lördagsmor­gonen lokal tid låg tornadovar­ningar kvar för delar av östra Mississipp­i och norra Alabama.

 ?? FOTO: ROGELIO SOLIS/AP-TT ?? ■
Överlevand­e eftersöks i bråten i staden Rolling Fork, Mississipp­i.
FOTO: ROGELIO SOLIS/AP-TT ■ Överlevand­e eftersöks i bråten i staden Rolling Fork, Mississipp­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland