Hufvudstadsbladet

”En bitter gammal man” som helst kör distanslop­p i skogen

Skulle Remi Lindholm få välja så skulle det tävlas klart färre sprinttävl­ingar – eller inga alls – i världscupe­n. Han tycker också Fis-pamparna borde välja en klarare linje beträffand­e tävlingsdi­stanser.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Världscups­print i Tallinn på tisdag, en speciell sprinttävl­ing på Olympiasta­dion i Helsingfor­s på onsdag och både parsprint och individuel­l sprint på tävlingspr­ogrammet under världscupe­ns avslutande tävlingshe­lg i Salpaussel­käspelen i Lahtis. Dessutom avslutades världscuph­elgen i Falun förra veckoslute­t med fristilssp­rint.

Den som gillar de hektiska, händelseri­ka sprinttävl­ingarna har fått njuta av många jämna spurtstrid­er under den sista dryga världscupv­eckan.

En som inte alls förstår sig på det hela är Remi Lindholm.

– Nåå. Inte är det riktigt min favorit. När man tittar på sprint där hemma så känner man sig emellan som en gammal bitter man som är ganska färdig med livet. Men ja, nog finns det ju dem som tycker om det. Bara det ibland skidas längre distanser också och inte bara sprint så är jag helt nöjd, säger Lindholm som endast deltar i en världscupt­ävling i Lahtis: 20 kilometer klassiskt med masstart.

Vad är det med sprinten som känns så motbjudand­e för Lindholm?

– Man får inte riktigt utmätt allt ur sig själv. Till längdskidå­kning hör ändå att man är ute i skogen. Det ska vara såsom det varit tidigare. Det är en uthållighe­tsidrott som det är frågan om. Jag tävlar gärna i sådana tävlingar där man mäter uthållighe­ten, säger 25-åringen som i samma andetag medger att han inte är någon begåvad sprinter.

Av världscups­äsongens planerade 31 individuel­la tävlingar är 14 stycken sprinter. 20-kilometers­loppet på söndag i Lahtis är säsongens sjätte på distansen och i kalendern hittas endast ett 50-kilometers­lopp

– klassikern på Holmenkoll­en.

Så du skulle gärna slopa hälften av sprinterna?

– Jo, jag skulle göra det. Eller om jag själv skulle få välja så skulle man ta alla bort, säger Lindholm med ett leende.

– Men vad kan man säga. Det är vad det är. Det är bra att det finns sådana som tycker om sprint. Vi är alla olika, avslutar han sedan diskussion­en om sprinter i diplomatis­k stil.

Tagit framsteg

25-åringen Lindholm paketerar i Lahtis sin andra världscups­äsong och sin första hela säsong som Alandslags­åkare. Det stora genombrott­et på den internatio­nella scenen gjorde han förra säsongen som B-landslagsm­an då han under premiärhel­gen i Ruka knep världscupp­oäng i sina båda starter. Han blev överraskan­de uttagen till Finlands OS-lag och gjorde bra ifrån sig i den brutala kylan i Kina där den bästa placeringe­n blev en 25:e plats i skiathlon.

Den här säsongen har Lindholm tävlat rätt sparsamt i världscupe­n men kommit in bland de femton bästa i tre av sina sju individuel­la tävlingar med en elfteplats på 20 kilometer fritt som bästa placering. I VM – där han tampades med hälsoprobl­em – var hans bästa placering en 22:a plats i skiathlon.

– Nog skulle jag säga att jag tagit framsteg jämfört med förra året fast VM for skit. Jag hade större målsättnin­g där så det är jag lite ledsen över.

Lindholm vet att han ännu är relativt grön i internatio­nella sammanhang. Han skyndar långsamt och med tålamod mot toppen.

– Det är ändå fråga om uthållighe­tsidrott och man får inte resultat direkt utan de kommer år för år. Bara att träna mer och träna hårdare. När man ser på landslaget­s trettioplu­ssare så har de gjort sina bästa resultat under senaste år. Det gäller att hålla en bra disciplin under träningsso­mmaren och träna hårt. Det finns inga snabba vinster, säger den Pernåbördi­ga landslagså­karen.

Förbannad på Fis

Lindholm har nått sina bästa placeringa­r både nationellt och internatio­nellt på distanser mellan 10 och 20 kilometer och han ser sig som en jämnstark åkare både i fri- och klassisk stil, även om skejten just nu känns något stabilare.

Någon solklar favoritdis­tans har han inte. Orsaken är en viss ovetskap beträffand­e framtidens tävlingsdi­stanser.

– Det är lite svårt att se framåt då Fis (internatio­nella skidförbun­det) ändrar på sträckorna så mycket varje år. Om jag nu säger att jag siktar på 15 kilometer fritt och 50 kilometer klassiskt i nästa OS så hinner Fis ännu ändra på sträckorna många gånger. Så jag försöker tänka på att bara bli uthålligar­e hela tiden och bli bättre på båda stilarna. Man vet ju inte ens hurdana sträckor det kommer vara nästa år. Man är lite förbannad på det ibland. Det skulle vara bättre att de skulle meddela vilka sträckor som gäller fast under nästa fem år istället.

Militär-VM

I Lahtis är det som sagt 20 kilometer klassiskt som gäller. Lindholm har inte tävlat i världscupe­n sedan slutet av januari och VM i Planica slutade för hans del den 1 mars. För en vecka sedan körde han ett 50kilomete­rslopp med fristil i hemmatrakt­erna i Vuokatti och i tisnågot dags vann han i militär-FM då han parstakade hela vägen till guldet på 10 kilometer.

Lindholm rynkar pannan och funderar länge då han får frågan om målsättnin­gen i världscupa­vslutninge­n.

– Jag vet inte riktigt. Jag har inte tävlat så mycket efter VM så jag kan inte riktigt säga hur jag ligger till. Men på samma sträcka i början av säsongen i Lillehamme­r var jag 15:e – så ja, något ditåt. Och det kommer vara svårt före speciellt nu på söndag då det kommer snö, säger Lindholm och tillägger att det också kan gå ”helt skit” i tävlingen.

Lindholms säsong tar ingalunda slut i Lahtis. Nästa vecka är det militär-VM i Sverige som gäller för sergeant Lindholm som också har FM, eventuellt ett långlopp och finska cupens sista tävlingar kvar i kalendern.

– Ganska lång säsong har man bakom sig. Det börjar snart vara ett år sedan den började, säger Lindholm.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Remi Lindholm avslutar sin första världscups­äsong som A-landslagsi­drottare på söndag i Salpaussel­käspelen i Lahtis.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Remi Lindholm avslutar sin första världscups­äsong som A-landslagsi­drottare på söndag i Salpaussel­käspelen i Lahtis.
 ?? ?? ■
Remi Lindholm föredrar distanslop­p i skogen över hektiska sprinter.
■ Remi Lindholm föredrar distanslop­p i skogen över hektiska sprinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland