Hufvudstadsbladet

Kerttu Niskanen bästa finländare i Lahtis dramatiska sprint

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Den individuel­la sprinten i världscupe­n i Lahtis bjöd på vurpor, svenskt taktikspel och en finländsk semifinalp­lats. I nordisk kombinatio­n bjöd Ilkka Herola och Eero Hirvonen på väldigt välkomna topplaceri­ngar.

Finländarn­as fart i tidskvalet i den individuel­la sprinten i Lahtis var hoppingiva­nde – men än en gång blev det fullständi­gt stopp i heaten för de blåvita åkarna. För alla utom Kerttu Niskanen.

Niskanen tog sig till semifinal via tidsjämför­elsen men distansspe­cialisten fick nöja sig med att komma sexa i sitt semifinalh­eat.

Den ökända J-kurvan strax före den sista utförsback­en in på stadion orsakade en hel massa drama i form av kollisione­r och vurpor. Bäst klarade sig som vanligt de svenska och norska åkarna som erövrade topplaceri­ngarna både i damernas och i herrarnas tävling.

Kristine Stavås Skistad vann damernas tävling före Jonna Sundling och Tiril Udnes Weng. Herrarnas prispallst­rio var Johannes Høsflot Klaebo, Calle Halfvarsso­n och Erik Valnes. Vinner Klaebo söndagens 20 kilometers lopp tangerar han Therese Johaugs rekord på 20 individuel­la segrar under en världscups­äsong.

Speciellt på damsidan var det upplagt för drama i form av en duell om sprintcupe­ns totalseger mellan Maja Dahlqvist och schweizare­n Nadine Fähndrich. Dahlqvist var nära att åka ut redan i heaten då hon bröt staven på målrakan. Lagkamrate­n Moa Ilar valde ändå att sakta ner farten och låta Dahlqvist ta hand om andraplats­en som gav en semifinalb­iljett.

Dahlqvist och Fähndrich möttes i samma semifinal och där var svenskan starkare. Hon gick till final och säkrade där sprintcupe­ns seger tack vare sin fjärdeplat­s.

Två blåvita i fem-i-topp

Om topplaceri­ngarna uteblev i sprinten så blev det dubbelt upp av det goda i herrarnas nordiska kombinatio­n. Eero Hirvonen fick äntligen till det hyfsat bra i backmoment­et och han fick ge sig ut i spåret som trettonde man, fyra sekunder bakom elvan Ilkka Herola.

Finländarn­a hade en dryg minut upp till prispallen och stod också för en snygg klättring i de bekanta skidspåren i Lahtis.

Herola kämpade till och med om en prispallsp­lats men sliten som han var fick han ge sig med 0,4 sekunder till trean Jens Lurås Oftebro, Norge. Hirvonen kom i mål som femte man. Vann gjorde norrmannen Jarl Magnus Riiber före Estlands Kristjan Ilves.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Ville Ahonen och Niilo Moilanen var inblandade i en krasch i sprinten.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Ville Ahonen och Niilo Moilanen var inblandade i en krasch i sprinten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland