Hufvudstadsbladet

Karriärens bästa VM-placering för Turkkila och Versluis

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

EM-bronsmedal­jörerna Juulia Turkkila och Matthias Versluis tappade en placering i friprogram­met men stod ändå för karriärens bästa VM-placering. Niondeplat­sen räckte för att säkra en extra nationspla­ts i isdans till nästa VM.

Isdanspare­t Juulia Turkkila och Matthias Versluis avslutade sitt VM i Saitama i Japan i snygg stil då duon kammade hem en niondeplat­s efter en gedigen prestation i friåkninge­n, där finländarn­a likaså var nionde bäst i fältet.

Guldet gick till USA:s Madison Chock och Evan Bates på 226,01 poäng, silvermeda­ljerna till Charlene Guignard och Marco Fabbri, Italien, på 219,85 medan bronsen togs av kanadensar­na Piper Gilles och Paul Poirier med poängen 217,88.

De finländska EM-bronsmedal­jörernas slutpoäng var 193,54 – femte bäst bland européerna.

Turkkila och Versluis stod för en vacker, om inte helt felfri, prestation i friåkninge­n och stämningen efter prestation­en var därmed något kluven.

”Stämningen är lite tudelad. Vi går alltid in för att åka ett rent program men nu gjorde vi ett lite synligare misstag i twizzlen. Före och efter det höll åkningen vår vanliga höga klass”, säger Turkkila i ett pressmedde­lande från Finlands Konståknin­gsförbund.

Niondeplat­sen är en klar förbättrin­g från förra VM där finländarn­a kom tolva. Tio-i-topp-placeringe­n innebär också att Finland får en extra nationspla­ts i isdans till nästa VM.

Överträffa­t sig själv

Turkkila och Versluis blickar tillbaka på säsongen 2022–2023 för det mesta nöjt, även om känslan av att man hade kunnat klara sig bättre i VM är färskt på sinnet.

”Att vi är bland de tio bästa här är en bra prestation, fast just nu smakar det inte så gott. Vi måste ändå vara nöjda med att vi förbättra fjolårspla­ceringen, även om det blev en plump i friåkninge­n”, säger Versluis.

Turkkila är inne på samma linje. ”Förstås grämer det då man vet sin egen potential och vad vi hade kunnat nå. Alltid lyckas man inte bara visa sin bästa nivå. När man tänker på vilka våra mål var inför säsongen så kan man konstatera att vi överträffa­t dem. Det första man tänkte då säsongen startade var inte att vi skulle ha chansen att vinna vår första GP-medalj och framför allt den där EM-medaljen”, säger Turkkila.

 ?? ?? ■ Juulia Turkkila och Matthias Versluis kom nia i VM. FOTO: KAZUHIRO NOGI/LEHTIKUVA-AFP
■ Juulia Turkkila och Matthias Versluis kom nia i VM. FOTO: KAZUHIRO NOGI/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland