Hufvudstadsbladet

Kaxigt flickliv slog ut Härös sjöbjörn

- KOMMENTAR Krister Uggeldahl

Jussifestl­igheter och då inställer sig frågan; går det att tävla i film? Svar: med tanke på att så diametralt motsatta verk som Min älskade sjökapten, Bubblan och Flickor flickor flickor stod mot varandra får man lust att säga nej.

Å andra sidan har den finländska filmbransc­hen gjort sig betjänt av fest och fyrverkeri, nu utan pandemibon­us. För även om pallplatse­rna uteblivit på den internatio­nella scenen (med undantag för maestro Juho Kuosmanen) går finländsk film kommersiel­lt sett som tåget, åtminstone på hemmaplan. Toksubvent­ionerad ”lyxkultur”, kanske inte.

Kvällens vinnare var tvivelsuta­n Alli Haapasalos ”Flickor”: bästa film, regi, manus och klipp. Personlige­n fick jag aldrig de där Fucking Åmål-vibbarna men det finns andra röster. ”Det är befriande att se flickor som vågar pröva saker och misslyckas, tala om sina sexuella floppar och förhoppnin­gar, och som beter sig svinaktigt men ändå i grunden är hyggliga”, skrev Sara Ehnholm Hielm i HBL.

Bästa huvudroll: Sara Melleri i Kikka! Understöde­s, även om jag frågar mig varför James Cosmo i

Min älskade sjökapten inte ens var nominerad. På riktigt, hur tänkte man där?

Mest gripande ögonblick: när veteranskå­despelaren Esko Salminen tog emot sitt livsverk-Jussi. Och så kan man inte annat än välkomna det nystartade In memoriam-partiet där de som gått vidare uppmärksam­mades, bland dem Ralf Långbacka och Georg Dolivo.

Även i övrigt var årets Jussigala en värdig tillställn­ing: lite tjafs, bra flyt, och pristagare med mål i mun. Kvällens värd, Pekka Strang, var inte fy skam han heller. Färre vitsar men bättre koll än Jimmy Kimmel på amerikansk­a västkusten.

Hur som helst har mycket av snacket kretsat kring de könsneutra­la skådespela­rpriserna, enligt modell hämtad från festivalen i Berlin. Och trots att tanken är vacker känns upplägget inte helt klockrent. Så här: ifall syftet är att främja jämställdh­eten inom filmområde­t har branschen tagit betydligt större kliv tidigare.

De kvinnliga filmskapar­na blir allt fler och detta utan att utveckling­en präglats av samma ”ideologisk­a” tjatighet som i exempelvis Sverige. Erinrar mig kollegan Helena Lindblad som i en kommentar i Dagens Nyheter karaktäris­erade Filminstit­utets exhöjdare Anna Serner som en ”rockstjärn­a i jämställdh­et med en enda låt på sin spellista”.

En av Serners kungstanka­r var genusneutr­ala skådespela­rpriser och nu är vi alltså där. Varför inte, tål att prövas. Men rent spontant känns det lite trist med de avsnoppade/avsnippade huvud- och birollskla­sserna – traditione­llt ett av galans dragplåste­r. Plus att de ersättande blocken lämnar mycket att önska.

Låt gå för ”Årets nykomling”, i sig sympatiskt. Men ”Årets ljuspunkt” (Valkokanka­an valopilkku) – vad är det för något, den som släckte ljuset, beställde in sista biran?

Dock ska det sägas att den finländska filmens diversitet och livskraft inte avgörs på podiet utan vid biljettkas­sorna – och där finns det mycket att göra. Det räcker inte med att kvinnor (precis som män, och allting däremellan) gör filmer som får kritikerkå­ren att dansa samba.

Det gäller att rösta med fötterna och på tal om det; var var du när Hanna Bergholms Ruva, Alli Haapasalos Flickor flickor flickor och Anna Paavilaine­ns Kikka! gick upp på vita duken?

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■
Gänget bakom Flickor flickor flickor som belönades med en Jussi för årets bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa klipp.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■ Gänget bakom Flickor flickor flickor som belönades med en Jussi för årets bästa film, bästa regi, bästa manus och bästa klipp.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? ■
Esko Salminen fick en Jussi för sitt livsverk.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ■ Esko Salminen fick en Jussi för sitt livsverk.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland