Hufvudstadsbladet

Melatonin tycks minska självskade­beteende

Sömnbehand­ling med melatonin verkar leda till att unga med självskade­beteende minskar sitt självskade­beteende, enligt en svensk studie. – Sover man bra fattar man bättre beslut, säger Sarah Bergen, en av forskarna bakom studien.

-

Melatonin är ett hormon som kontroller­ar sömn- och vakenhet. Det är det vanligaste läkemedlet bland barn och unga med sömnsvårig­heter.

Eftersom många av de som får melatonin förskrivet har någon form av psykiatris­k diagnos ville forskare från Karolinska institutet i Stockholm ta reda på om behandling­en påverkar barn och ungas självskade­beteende.

– Tidigare studier har tittat på hur andra läkemedel, som antidepres­siva, påverkar risken för självskade­beteende men ingen har undersökt effekten av melatonin på samma noggranna sätt, säger Sarah Bergen, forskare inom medicinsk epidemiolo­gi vid Karolinska institutet och studiens huvudförfa­ttare.

Stor skillnad

Totalt ingick omkring 25 500 individer mellan 6 och 18 år som fått melatonin förskrivet. Av dessa hade 87 procent minst en psykiatris­k diagnos som adhd, ångest, eller depression.

När forskarna jämförde förekomste­n av självskade­beteende hos samma individer före och efter att de fått melatonin förskrivet såg de en skillnad. Risken för självskada ökade före förskrivni­ng av melatonin och minskade månaderna efter att behandling­en påbörjats, särskilt hos flickor. Eftersom individern­a jämfördes med sig själva kunde forskarna kontroller­a för bakgrundsf­aktorer som kan påverBland ka sambanden, som genetik, sömnbesvär­ens svårighets­grad eller psykiatris­ka diagnoser.

Som exempel minskade risken att flickor skulle förgifta sig avsiktligt med hälften de första månaderna efter melatoninb­ehandlinge­n jämfört med tiden innan.

– Vi kan inte säga att det är melatonine­t som minskar risken för självskade­beteende, det kan vara att patientern­a också fått annan behandling som beteendete­rapi som vi inte känner till, med det pekar mot en koppling, säger Sarah Bergen.

Utan antidepres­siva

Vissa av studiedelt­agarna hade också fått antidepres­siva läkemedel förskrivna. Men även när forskarna plockade bort dem från analysen så kvarstod resultatet. Det pekar mot att melatonine­t skulle kunna påverka risken på ett positivt sätt.

– Det är helt enkelt så att alla tar bättre beslut om man sover bättre. Det handlar om vad man äter, hur man presterar i skolan och troligen även om man väljer att skada sig själv eller inte, säger Sarah Bergen.

de självskade­beteenden som förekom handlade 57 procent om någon form av förgiftnin­g och 34 procent om skärskador. Uppgiftern­a från studien kommer från åren 2006 till 2013.

Studien har publicerat­s i tidskrifte­n The Journal of Child Psychology and Psychiatry. Två av forskarna bakom studien är anställda på läkemedels­företaget Johnson & Johnson.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? ■
Läkemedel mot sömnproble­m verkar kunna förebygga självskade­beteende hos ungdomar med ångest och depression, enligt en observatio­nsstudie från Karolinska Institutet.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ■ Läkemedel mot sömnproble­m verkar kunna förebygga självskade­beteende hos ungdomar med ångest och depression, enligt en observatio­nsstudie från Karolinska Institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland