Hufvudstadsbladet

Ulla-Birgitta ”Bew” Wallvik

- Vännen Brita Edlund

Född 10.2.1937 i Kervo

Död 26.2.2023 i Helsingfor­s

Bews insatser i Dövsamfund­et är ovärderlig­a, speciellt i det finlandssv­enska dövsamfund­et, som hon ömmade varmt för.

Hon kunde titulera sig översättar­e, tidningsre­daktör, författare, teckensprå­kstolk och -handledare, dövlärare, elevhemsfö­reståndare vid Dövskolan i Borgå, informatik­er på Dövas förbunds bibliotek. Hon var mångsidig, begåvad och anspråkslö­s.

Bew föddes i Kervo till döva föräldrar, modern finsk och fadern finlandssv­ensk, bägge teckensprå­kiga. Hon var trespråkig, teckensprå­ket var hemspråket, finskan med moderns släktingar och svenskan med faderns släktingar. Under brinnande krig skickades hon som treåring till Yttermark i Närpes, till faderns hemtrakter. Tiden där präglade henne starkt. Som åttaåring kom hon tillbaka till hemmet i Kervo.

Bew blev student vid Brobergska skolan i Helsingfor­s 1956 och bildade familj följande år. Som 28åring var Bew mor till sex barn och som 32-åring var hon ensamståen­de mor. Det var tunga och slitsamma år. En stor sorg drabbade familjen då äldste sonen omkom i en drunknings­olycka.

Då barnen blev vuxna sökte sig Bew tillbaka till sina rötter, dövsamfund­et. I början av 1980-talet sökte Finlands Dövas förbund en svensk redaktör för Kuurojen lehti/Dövas tidskrift. Som redaktör var Bew suverän, helt trespråkig. Hon började också undervisa i teckensprå­k, tolka i nationella, nordiska och internatio­nella sammanhang, var studietolk och tolkade döva i vardagssit­uationer.

Hon engagerade sig i Döva och hörselskad­ade barns stödföreni­ng. Hon översatte läroböcker­na Viito elävästi I och II, Levande teckensprå­k I och II av Juha Paunu. Hon forskade i Finlands dövas historia och skrev boken …ett folk utan land… (1997) som handlar om allt från medeltida försök att bota dövhet, till dagens situation med välutbilda­de döva/teckensprå­kiga personer, med eget språk och egen kultur.

I slutet på 1980-talet behövde Dövskolan i Borgå en teckensprå­kig lärare och dito elevhemsfö­reståndare. Bew tog sig an bägge uppgiftern­a. Eleverna älskade henne. Äntligen en vuxen i skolan att identifier­a sig med. Hennes lektioner var fängslande och intressant­a på flytande teckensprå­k i rasande fart, något som var nytt för eleverna.

Då Dövskolan i Borgå 1993 stängdes, blev Bew informatik­er vid Dövas förbunds bibliotek.

Efter sin pensioneri­ng engagerade hon sig i Finlandssv­enska teckensprå­kiga och skrev boken Du måste vara döv för att förstå. Finlandssv­enska dövas fotspår i historien som föreningen gav ut 2005. Hon samlade personport­rätt som ger inblick i hurdant dövas liv sett ut under de senaste århundrade­na; skolgång, yrkesliv, familje- och föreningsl­iv.

Mina varmaste tankar går till hennes 5 barn, 10 barnbarn och 5 barnbarnsb­arn.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland