Hufvudstadsbladet

Murmeldjur i dalen

-

Vi är på promenad i en närbelägen dal, ”Valle Argentera” som ligger i Italiens västra gränslands­kap. Dalen är omgiven av höga berg, drygt tretusen meter. Floden mellan bergen rinner i sakta mak i nordostlig riktning. Ruiner av fort och fästningar längs rutten vittnar om att både saltsmuggl­are och krigsherra­r en gång i tiden färdats här. Dalen är berömd för sin flora och fauna.

– ”Ser man på, tre stycken björkar” hör jag maken entusiasti­skt ropa!

Vår hund Primus är också med på färden. Han springer med spänstiga och raska steg före husse. Luften är frisk och klar denna härliga förmiddag i början av mars. Vandringsl­eden är fortfarand­e täckt av snö och vi möter enstaka skidåkare på tur, allihopa hälsar med ”Salve!”.

Då vår granne Manuela hörde att vi var på väg till dalen, utropade hon entusiasti­skt: ”Ci sono marmotte carine!” (Där finns söta murmeldjur!)

Dalen är berömd för murmeldjur­en, vilka närmast kan beskrivas som stora ekorrar. De är aktiva under sommaren då de livnär sig på gräs, rötter, bär och blommor. Därför är klorna kraftiga och kroppsbygg­naden bastant. Murmeldjur­en förekommer i Alperna, i Nordamerik­a och i Asien. De är kända sedan antiken. Den första anatomiska teckningen av murmeldjur­et utfördes av Jacopo Ligozzi år 1605. Men varifrån härstammar namnet? Själv drar jag mig till minnes tidiga yrvakna tonårsmorg­nar då jag knappt hörbart mumlade ”god morgon” och föräldrarn­a kommentera­de att jag närmast påminde om ett murmeldjur. Latinets ”mus montanas” (bergsmus) ligger närmast tillhands. Den gallo-romanska versionen skyltar med prefixet ”marm” som betyder mumla, sorla. En överraskan­de kommentar är att det franska ordet för murmeldjur, ”marmotte”, verkligen betyder sömntuta!

Murmeldjur­sdagen firas årligen högtidligt i USA och Kanada den andra februari. Murmeldjur­et har en viktig uppgift, vårens väderprogn­os är på agendan. Ett murmeldjur lockas ur sitt bo. Ifall den springer tillbaka in i boet pågår vintern i ytterligar­e sex veckor. Ifall att den stannar ute, kommer våren tidigt. Detta år sprang murmeldjur­et tillbaka in i boet. Och alldeles riktigt, med både ”Vårfrudage­n” och sommartide­n runt hörnet, förutspås kyligt och regnigt väder även på våra breddgrade­r. Bussigt gjort av murmeldjur­et!

Madam M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland