Hufvudstadsbladet

"Om jag spänner mig känner hästarna det"

Ridande konstapel Jenni Yli-Ikkelä var intressera­d av hästar och ridning redan som ung. Nu har fritidsint­resset blivit ett yrke. Hon arbetar vid ridande polisens stall i Brunakärr där hon får rida och patrullera med hästarna.

-

Finlands enda polishästs­tall ligger i Brunakärr i Helsingfor­s. Helsingfor­s är den enda staden i Finland som har den här verksamhet­en.

Jenni Yli-Ikkelä, äldre konstapel inom ridande polisen, berättar att ridande polisen är viktig vid t.ex. stora publikeven­emang.

– Då vi sitter upp på hästryggen så ser vi jättebra. På ställen där det inte är lika enkelt att komma fram med bil så kan vi slingra oss bland människorn­a, säger Yli-Ikkelä.

Polishästa­rna genomgår en utbildning där de lär sig miljöträni­ng och att hantera höga ljud och blinkande ljus. I början är träningen lätt för att anpassa hästen.

– Vi vill inte skrämma hästen utan bara vänja dem vid de ljud och flaggor som kan finnas i staden, säger konstapeln.

Hästar är flyktdjur och när de blir rädda är det naturligt för dem att fly. Därför behövs det mycket och regelbunde­n träning för att polishästa­rna inte ska bli skrämda av olika saker då de är på uppdrag. Om hästen är blir orolig är det viktigt att hålla sig lugn.

– Om jag blir rädd och spänner mig känner hästarna det och de kan bli ännu mera spända, förklarar Yli-Ikkelä.

Trygghet av varandra

Hästarna är flockdjur och man arbetar inte ensam, utan man har med sig sin patrullkom­pis. Hästarna får trygghet av varandra.

Vilka egenskaper är viktiga för polishästa­r?

– Att de är lugna och förstås modiga. Det som skiljer polishästa­rna från vanliga är att de är så stora, säger Yli-Ikkelä.

Alla hästarna i stallet i Brunakärr har en mankhöjd på över 170 cm. Att de är så stora är en fördel för poliserna.

Under en normal arbetsdag så rids hästarna och går på patruller i stan. Deras uppgift är att se till så att allting går lugnt och ordentligt till. Ridande polisen kan också vara närvarande vid olika evenemang och kravallupp­drag.

Kravallupp­drag är demonstrat­ioner eller uppdrag där det kan uppstå bråk. Då ridande polisen är på rätt plats så kan de snabbt och lindrigt ingripa.

Vid kravallupp­drag bär hästarna visir som skyddar ögonen och även benskydd som också används vid ridning. När det är halt ute har hästarna halkskydd på hovarna.

Jenni Yli-Ikkelä har utbildat sig till polis och arbetat på fältet innan hon sökte sig till hästarna och den ridande polisen. När chansen gavs tog hon den utan att tveka.

– Det är nog hästarna som gör det, säger hon. Hästarna har alltid varit nära hjärtat och det kändes naturligt att söka hit. När det fanns tillfälle så sökte jag och kom in.

❞ Då vi sitter upp på hästryggen så ser vi jättebra. Där det inte är lätt att komma fram med bil så kan vi slingra oss fram bland människor.

Jenni Yli-Ikkelä

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Inom ridande polisen arbetar 10 konstaplar och Jenni Yli-Ikkelä är en av dem. ■
FOTO: TIMO KARI Inom ridande polisen arbetar 10 konstaplar och Jenni Yli-Ikkelä är en av dem. ■
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Alla hästar på ridande polisens stall ■ är storväxta; de har en mankhöjd på minst 170 centimeter.
FOTO: TIMO KARI Alla hästar på ridande polisens stall ■ är storväxta; de har en mankhöjd på minst 170 centimeter.
 ?? ?? ELIN FAGERHOLM praoelev vid HBL Junior
ELIN FAGERHOLM praoelev vid HBL Junior

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland