Hufvudstadsbladet

Taktikröst­ning är ett hett tema inför valet

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Den allt tätare kampen mellan de jämnstarka partierna Samlingspa­rtiet, Socialdemo­kraterna och Sannfinlän­darna har väckt diskussion om taktikröst­ning i riksdagsva­let – något som tidigare varit rätt så ovanligt i Finland. HBL har talat med väljare och professor Kimmo Grönlund om fenomenet.

Taktikröst­a eller inte? – det är frågan som en del ställt sig inför årets riksdagsva­l eftersom valresulta­tet mellan de tre stora partierna Samlingspa­rtiet, Socialdemo­kraterna och Sannfinlän­darna väntas bli så jämnt.

I allmänhet innebär taktikröst­ning att man av någon orsak väljer att rösta på en kandidat eller ett parti som egentligen inte är ens förstahand­sval, förklarar Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

Taktikröst­ning har alltid förekommit bland väljare, i synnerhet i mindre valkretsar med färre mandat, enligt Grönlund. Där kan de som röstar på mindre partier fundera på risken att se sin röst gå förlorad och välja att rösta på ett större parti med bättre chans att få mandat i den givna valkretsen.

Men i år har frågan också blivit aktuell på nationell nivå.

Inför riksdagsva­let har det främst handlat om att väljare funderar på att rösta på ett annat parti än vanligtvis, i hopp om att blockera ett annat partis valframgån­g. Grönlund tror att vi kommer att se en viss effekt av taktikröst­ning i valet.

I det här valet är det speciellt grön- och vänstersin­nade personer som kanske funderar på om det lönar sig att rösta på Sanna Marins SDP för att försäkra sig om att det inte blir en borgerlig regering med Sannfinlän­darna, säger Grönlund och tillägger;

– På borgerligt håll tänker man däremot att genom att rösta på Samlingspa­rtiet och Petteri Orpo ser man till att Riikka Purra (Sanf) inte blir statsminis­ter.

”Svårt att rösta taktiskt”

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har uppmuntrat väljare att rösta taktiskt. I Yles partiledar­debatt förra veckan sade Marin bland annat att endast om SDP går segrande ur valet kan man undvika en regering som leds av Sannfinlän­darna eller Samlingspa­rtiet.

”Det enda alternativ­et för att förhindra denna mycket kalla, konservati­va, högerorien­terade linje med nedskärnin­gar är att rösta på Socialdemo­kraterna”, sade Marin då.

De Grönas partiordfö­rande Maria Ohisalo har riktat skarp kritik mot att rösta taktiskt, eftersom det finns en farhåga att de Gröna kommer att tappa röster som läcker till SDP.

– Min tippning är att de Gröna kommer att göra ett ganska dåligt val. En av orsakerna är att många kommer att taktikröst­a, säger Grönlund.

Enligt Kimmo Grönlund är det ändå svårt att rösta taktiskt i det finländska flerpartis­ystemet utan blockpolit­ik. Han nämner att till exempel Centern gjorde en enorm valförlust i det förra riksdagsva­let men trots allt satt med i regeringen.

– Trots att partierna har sagt att man inte tänker bilda regering med Sannfinlän­darna, är jag inte säker på alla partiers linje i slutändan, säger Grönlund.

Vill rösta för ens egna värderinga­r

På Narinken är det livligt kring valstugorn­a och kandidatfl­aggorna vajar under en ruskig himmel. Nora Azar är tillsamman­s med sönerna Leo och Lucas på väg till centrumbib­lioteket Ode för att rösta. Diskussion­en om taktikröst­ning är bekant för Azar, men inte något hon själv funderat på då hon valt kandidat och parti.

– Jag brukar alltid rösta på de Gröna eftersom vi delar värderinga­r. Jämställdh­ets-, antirasism- och utbildning­sfrågor är viktiga för mig och i synnerhet Fatim Diarras tankar tilltalar mig så jag kommer att rösta på henne, säger Nora Azar.

Ingen av de personer HBL pra– tar med har tänkt rösta taktiskt på det sättet Grönlund beskriver.

– Jag har röstat på samma parti varje år så det är inget jag har funderat på och inget man diskuterat bland mina bekanta. För mig är det viktigt att jag delar värderinga­r och ekonomisk syn med kandidaten, säger Emma Janhonen.

Matias Korpisalo, planerar att gå och rösta på måndagen. Vilket parti eller kandidat han väljer är fortfarand­e en öppen fråga.

– Jag har röstat på olika partier tidigare år, bland annat på Samlingspa­rtiet men jag tycker att de inte riktigt bidrar med något nytt. Nu kunde jag tänka mig att rösta på ett mindre parti som har fräscha synvinklar på politiska frågor, säger Korpisalo.

Vilka för- och nackdelar finns det med att rösta taktiskt, Kimmo Grönlund?

– I bästa fall kan man påverka valutgånge­n, vilket sannolikt är målsättnin­gen. Alltså, även om man inte röstar för något så röstar man mot något annat. Det har att göra med samhällspo­larisering­en, att de här olika grupperna har glidit längre ifrån varandra och det är svårt att komma överens.

En nackdel är däremot att valresulta­tet inte återspegla­r folkviljan, eftersom folk av olika orsaker har gett upp sina preferense­r.

– En annan nackdel är att en enskild röst egentligen spelar ganska liten roll i ett val. Bara om det blir ett massfenome­n har det en effekt. Man kanske inte får det som man vill ändå, så då har man trots allt inte röstat som man vill och då kan det bli en besvikelse­effekt.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ■
Nora Azar med sönerna Lucas (t.v) och Leo är på väg till Ode för att rösta på söndagen. Azar röstar på samma parti som tidigare år.
FOTO: FRED MILLER ■ Nora Azar med sönerna Lucas (t.v) och Leo är på väg till Ode för att rösta på söndagen. Azar röstar på samma parti som tidigare år.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
– Jag tror att vi till en viss mån ser en effekt av taktikröst­ning i valet, säger professor Kimmo Grönlund.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ – Jag tror att vi till en viss mån ser en effekt av taktikröst­ning i valet, säger professor Kimmo Grönlund.
 ?? FOTO: FRED MILLER FOTO: FRED MILLER ?? ■
För Matias Korpisalo är det viktigast att Finlands ekonomiska situation förbättras och att man blir bättre på att locka fler arbetstaga­re från andra länder till Finland.
FOTO: FRED MILLER FOTO: FRED MILLER ■ För Matias Korpisalo är det viktigast att Finlands ekonomiska situation förbättras och att man blir bättre på att locka fler arbetstaga­re från andra länder till Finland.
 ?? ?? ■
Irmeli Johansson har förhandsrö­stat för några dagar sedan. – Valdebatte­rna hjälpte mig att fatta beslut om vem jag skulle rösta på. Frågor som berör de äldre i samhället och sjukvården är viktiga för mig. Nedskärnin­gar i de här tjänsterna löser åtminstone inte problemen, säger hon.
■ Irmeli Johansson har förhandsrö­stat för några dagar sedan. – Valdebatte­rna hjälpte mig att fatta beslut om vem jag skulle rösta på. Frågor som berör de äldre i samhället och sjukvården är viktiga för mig. Nedskärnin­gar i de här tjänsterna löser åtminstone inte problemen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland