Hufvudstadsbladet

Diabetesme­dicinen Ozempic slut i hela huvudstads­regionen

Bristen på diabetesme­dicinen Ozempic väntas pågå åtminstone till årets slut. Det här tvingar tusentals finländare att byta medicin, vilket är både dyrt och krångligt.

- Minna heter egentligen någonting annat. Frida Holmberg frida.holmberg@ksfmedia.fi

Minna bor i Helsingfor­s och är en av de omkring 300 000 finländare som lever med diabetes av typ 2. Hon diagnostis­erades för sex år sedan och det dröjde länge att hitta en medicin som passade henne.

– Jag testade fyra olika mediciner innan vi hittade en som inte gav mig biverkning­ar, säger hon.

Tablettern­a hon tog innan hon fick Ozempic utskrivet gav henne upprepade kraftiga svampinfek­tioner i underlivet.

– Men Ozempic fungerade bra för mig. Med den kunde jag leva ett normalt liv, säger Minna.

Det har förekommit störningar i leveransen av diabetesme­dicinen Ozempic sedan augusti i fjol och problemen ser ut att fortsätta året ut, enligt läkemedels­myndighete­n Fimea.

– Det är svårt att säga exakt hur länge läget kommer att vara så här. Inte ens läkemedels­bolaget Novo Nordisk Farma har kunnat ge oss något tydligt besked, säger Johanna Linnolahti, avdelnings­chef på Fimea.

Något direkt motsvarand­e läkemedel finns inte i Finland, och det har gjort att en del av dem som använder Ozempic helt blivit tvungna att byta medicin, något som också kan innebära svåra biverkning­ar.

Pausade Ozempic, fick hjärtklapp­ning och svindel

Minna tvingades pausa användning­en av Ozempic i början av året eftersom det var omöjligt att få tag på läkemedlet. Att sluta med medicinen hon använt i tre år ledde till stora problem med hälsan.

– Kroppen hade vant sig vid medicinen. När jag slutade med den fick jag svindel och drabbades av hjärtklapp­ning och arytmi, jag trodde att jag höll på att få problem med hjärtat. Dessutom hade jag problem med tarmen, säger hon.

Då leveranspr­oblemen tillfällig­t upphörde kunde hon återgå till att använda Ozempic igen, men snart var leveranspr­oblemen tillbaka.

– Då tvingades jag helt byta medicin. Den första gav mig hemska biverkning­ar, den andra fungerade, säger hon.

Att byta medicin är inte bara krångligt, utan också dyrt. Det finns ingen direkt motsvarand­e medicin till Ozempic, utan man måste gå till läkare för att få ett helt nytt recept utskrivet.

Ozempic är en injektions­penna man injicerar en gång i veckan, medan resten av diabetesme­dicinerna kommer i tablettfor­m.

– Jag är sjukpensio­när med en liten inkomst och det här är stora pengar för mig. Att behöva köpa en burk tabletter för 60 euro som jag sedan inte kan ta känns inte bra, säger Minna.

Endast en handfull apotek i huvudstads­regionen har Ozempic

En snabb koll visar att Ozempic av styrkan 0,25 milligram för tillfället finns i endast fyra apotek i hela huvudstads­regionen. Den starkare varianten är ännu mer sällsynt – den finns endast i två apotek i hela landet.

En delorsak till den stora bristen på Ozempic är att läkare börjat skriva ut medicinen i viktminskn­ingssyfte. Från Sverige kommer till exempel rapporter om att det finns digitala kliniker som skriver ut medicinen åt människor som varken har diabetes eller är överviktig­a.

I Finland har Ozempic försäljnin­gstillstån­d endast som diabetesme­dicin, men enligt Fimea kan medicinen ändå ha skrivits ut för bantning av en del läkare.

– Diabetes av typ 2 och övervikt hör ofta ihop och därför är det inte helt svartvitt för vilket syfte medicinen skrivits ut, säger Linnolahti.

Det finns en variant av läkemedlet som säljs uttrycklig­en som bantningsm­edel, men den varianten går inte att få tag på i Finland.

– Det här är en tokig situation. Jag tycker att vi som har diabetes borde prioritera­s i den här situatione­n. Att medicinen skrivs ut åt folk som är väldigt feta, det förstår jag, men det känns fel att folk som inte har diabetes eller problem med vikten använder den, säger Minna.

Hon hoppas kunna gå tillbaka till att använda Ozempic, men hon kommer inte att göra det innan leveransst­örningarna verkligen upphört.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ■
Tölö Apotek i Elhuset är ett av få apotek i huvudstads­regionen som hade Ozempic i sina förråd. Också där var ändå alla förpacknin­gar av medicinen redan bokade.
FOTO: FRED MILLER ■ Tölö Apotek i Elhuset är ett av få apotek i huvudstads­regionen som hade Ozempic i sina förråd. Också där var ändå alla förpacknin­gar av medicinen redan bokade.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? ■
De globala leveranspr­oblemen ser ut att fortsätta åtminstone året ut.
FOTO: FRED MILLER ■ De globala leveranspr­oblemen ser ut att fortsätta åtminstone året ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland