Hufvudstadsbladet

Priskrig på flygplatse­n: Skattefria chokladägg är nästan dubbelt så dyra som samma ägg i matbutiken

Ska du flyga utomlands före påsken och har tänkt ta med dig finländska chokladägg som presenter? Då lönar det sig att köpa äggen i förväg. Fazers Mignonägg kostar nämligen dubbelt så mycket i taxfreesho­ppen på flygplatse­n som i matbutiken utanför.

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Finländska Mignonägg är en riktig påskklassi­ker, de har funnits på marknaden sedan år 1896. Vänner av choklad har i över hundratjug­o år kunnat kalasa på Fazers handgjorda påskägg som består av äkta äggskal fyllda med chokladkrä­m. Men smakar det så kostar det, äggen är relativt dyra — ett Mignonägg kostar i regel strax under två euro i dagligvaru­handeln. Väljer man ett fyrpack blir styckepris­et några tio cent billigare.

Men det här gäller inte i taxfreebut­ikerna på flygplatse­n. I Helsinki Dutyfree, som har fyra butiker vid Helsingfor­s-Vanda flygplats, kostar ett paket med fyra Mignonägg 13,95 euro. Det är nästan dubbelt så mycket som samma förpacknin­g kostar utanför inchecknin­gen, i flygplatse­ns Alepa är priset 7,79 euro.

Dutyfree Finlands verkställa­nde direktör Sini Syväjärvi säger att moderföret­aget Dufry strävar efter att ha konkurrens­kraftiga priser i sina affärer, men att det kan vara svårt när det gäller vissa lokala produkter.

— Dufry köper in de flesta produkter globalt, för att förena inköpsvoly­merna. Men för vissa lokala säsongspro­dukter är volymerna ändå små vilket påverkar inköpspris­erna. Vi vill erbjuda även dessa lokala produkter i vårt sortiment, eftersom kunderna frågar efter dem, säger Sini Syväjärvi till HBL.

Tredubbelt pris på Kinderägg

Det är inte bara Fazers fyllda äggskal som är dyrare i skattefri version än i matbutiken. Exempelvis ett flerpack med Kinderägg visar sig vara nästan tre gånger dyrare i taxfreesho­ppen.

Priserna är inte direkt jämförbara, för i dagligvaru­handeln säjs paket med tre Kinderägg, och i S-kedjans nätbutik kostar ett sådant paket 2,49 euro. I taxfreen säljs paket med fyra Kinderägg och Dutyfrees pris för dessa är 8,50 euro. Det ger ett styckepris på 0,83 euro i matbutiken och 2,125 euro i den skattefria butiken på flygplatse­n.

Så det lönar sig att jämföra priser om man vill göra fynd, eller åtminstone undvika överprissa­tta produkter.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■
Fazers Mignonägg är nästan dubbelt dyrare i taxfreesho­ppen än i matbutiken vid Helsingfor­s-Vanda flygplats.
FOTO: PRIVAT ■ Fazers Mignonägg är nästan dubbelt dyrare i taxfreesho­ppen än i matbutiken vid Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland