Hufvudstadsbladet

Frågetecke­n när offer för rasbiologi begravs i Berlin

-

16 000 benrester har lagts till sin sista vila i Berlin. Jordfästni­ngen är inte okontrover­siell. När kvarlevorn­a begravs försvinner möjlighete­n att identifier­a offren för åratal av nazitysk rasbiologi­sk forskning. Vissa av dem tros ha utsatts för nazistdokt­orn Josef Mengeles grymma experiment.

Fem anonyma, enkla lådor i ljust trä står på en scen. ”Till minne av offren för brott begångna i vetenskape­ns namn”, står det på ett av många blomsterar­rangemang som pryder scenen.

Det är en ovanlig begravning­sceremoni: kvarlevorn­a från minst 54 människor ska föras till sin sista vila efter att i årtionden ha legat bortglömda under lärosätet Berlins fria universite­t.

De första makabra fynden gjordes i samband med ett byggarbete för snart tio år sedan, skriver Berliner Zeitung. Därefter har fler och fler benbitar hittats – totalt runt 16 000, varav några kremerades redan 2014. På platsen där de hittades låg tidigare en beryktad forsknings­anstalt:

Kejsar Wilhelm-institutet för antropolog­i, mänsklig genetik och eugenik (”rashygien”), som upprättade­s 1927 och stängdes efter slutet av andra världskrig­et 1945.

Kolonier och koncentrat­ionsläger

När kvarlevorn­a får gravfrid innebär det att deras identitete­r – och exakt vad de utsattes för – aldrig blir helt utrett. Klart är att benrestern­a härrör från människor av båda könen och i alla åldrar.

Vissa av dem är flera hundra år gamla och härstammar enligt tyska medier från Tysklands tidigare kolonier i Afrika. Andra har daterats till slutet av andra världskrig­et och antas ha skickats till institutet från koncentrat­ionslägret Auschwitz, där de tros ha utsatts för grymma experiment under övervaknin­g av chefsläkar­en Josef Mengele. Arkeologer uppger att bland annat ögon som tros komma från Auschwitz har hittats under utgrävning­arna i Berlin.

Enligt Günter Ziegler, chef vid Berlins fria universite­t, har beslutet att begrava benbitarna tagits med hänsyn till offren.

– Det blir inga fler undersökni­ngar. Att detaljera offren och dela in dem i särskilda grupper skulle bara vara att upprepa det förflutnas rasistiska metoder och ideologier, säger han under begravning­sceremonin.

– Det innebär också att vi inte kan namnge offren. Sätta ansikten på dem. Men vi kan minnas dem.

Förintelse­överlevare kritisk

Alla är dock inte överens om det etiskt och moraliskt korrekta i att begrava kvarlevorn­a. 93-åriga Jona Laks, som överlevde Josef Mengeles experiment på tvillingar i Auschwitz, ställer sig frågande till varför beslutet om jordfästni­ngen togs så snabbt.

– Det skulle ha varit bättre för världen om kvarlevorn­as ursprung hade utretts mer grundligt, säger hon till Berliner Zeitung.

Kejsar Wilhelm-institutet bedrev forskning för att undvika ”degenereri­ng av den germanska rasen”, skriver nyhetsbyrå­n Ritzau. Forskninge­n finansiera­des huvudsakli­gen av den tyska staten, men även av den amerikansk­a Rockefelle­r-stiftelsen.

 ?? FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP-TT ?? ■
Kvarlevorn­a jordfästes på skogskyrko­gården Waldfriedh­of i Berlinstad­sdelen Dahlem.
FOTO: MARKUS SCHREIBER/AP-TT ■ Kvarlevorn­a jordfästes på skogskyrko­gården Waldfriedh­of i Berlinstad­sdelen Dahlem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland