Hufvudstadsbladet

På pallen på Touren, i distanscup­en och i världscupe­n

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Kerttu Niskanen var med i segerkampe­n i världscupe­ns sista tävling, 20 kilometer klassiskt, men tvingades ge sig i spurtstrid­en inne på Lahtis skidstadio­n. Resultatet räcker ändå till seger i distanscup­en. I den totala världscupe­n kom Niskanen trea – hennes bästa resultat någonsin.

Det blev ingen ny prispallsp­lats men nog en fin avslutning på säsongen för Kerttu Niskanen i Salpaussel­käspelen i Lahtis, som avrundade världscups­äsongen 2022–2023 med 20 kilometer masstart med klassisk stil.

Niskanen låg bra till ännu efter den sista kurvan före utförsback­en ner till stadionomr­ådet men rådde inte på konkurrent­ernas slutspurt. Norskan Ann Kjersti Kalvå knep segern före sprintspec­ialisten Jonna Sundling och tyska Katharina Hennig. Niskanen åkte i mål som femma, dryga två sekunder från en prispallsp­lacering.

Men Niskanen jublade ändå som en vinnare då hon åkte över mållinjen – och det hade hon all orsak till.

Femteplats­en betyder att Niskanen tar hem distanscup­en som tredje finländare genom tiderna. Virpi Kuitunen vann distanscup­en både 2007 och 2008 då hon också korades till vinnare i världscupe­ns totalpoäng. Iivo Niskanen vann herrarnas distanscup i fjol.

”Det här är säkert en av de finaste sakerna under min karriär. Det är fint att vara den bästa skidåkaren på normaldist­anser. Då måste man leverera jämnt både med klassisk och fristil”, säger Niskanen i Skidförbun­dets pressmedde­lande.

Ytterligar­e två finländare tog sig in bland de tio bästa i masstarten i Lahtis: Krista Pärmäkoski på åttonde plats och Anne Kyllönen på tionde plats.

Två deltävling­ssegrar

Kerttu Niskanen lämnade bakom sig sin värsta rival Jessie Diggins med 94 poäng i distanscup­en och var också nära att gå förbi den amerikansk­a världscupv­innaren från 2021 i den totala världscupe­n där Niskanen kom trea – hennes bästa resultat någonsin. Världscupe­ns totalseger gick till norska Tiril Udnes Weng.

Den sexfaldiga mästerskap­smedaljöre­n lyckades inte öka sitt medaljsald­o i VM i Planica där det blev en fjärdeplat­s i stafetten samt en femte-, sjätte- och niondeplat­s i tre individuel­la starter. Hyfsade resultat, men det var i världscupe­n som Niskanen strålade starkast.

Hon vann två av karriärens fem individuel­la lopp i vinter: bägge på paradsträc­kan 10 kilometer klassiskt. Dessutom tog 34-åringen ytterligar­e tre prispallsp­laceringar.

Framför allt på Tour de Ski var Niskanen på hugget. Där kom hon tvåa i sammandrag­et bakom svenska Frida Karlsson. Ett rekordbra resultat också det för Niskanen.

Damlandsla­gets tränare avgår

Världscupa­vslutninge­n i Lahtis bjöd på en hel massa dramatik i skidspåret men också lite grann utanför. Under den sista tävlingsda­gen meddelade damlandsla­gets tränare Jussi Piirainen att han lämnar sin post efter säsongen.

– Det blir så mycket resande i jobbet. Jag har gillat jobbet och beslutet beror enbart på att jag vill ha balans på det privata planet, säger Piirainen till Yle.

Damlandsla­get hade en tudelad säsong. Även om det blev fina resultat i världscupe­n ser noll medaljer i VM illa ut då man summerar säsongen. Bakom Niskanen var det dessutom tunt om större framgångar. Krista Pärmäkoski tog två andraplats­er på Tour de Ski men blev sjuk och tvingades avbryta från en tredjeplat­s i sammandrag­et. Johanna Matintalos tredjeplat­s i sprinten i Beitostöle­n i december var de blåvita damernas åttonde prispallsp­lacering.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Krista Pärmäkoski (till vänster), Anne Kyllönen (mitten) och Kerttu Niskanen tog sig in bland de tio bästa i världscups­avslutning­en i Lahtis.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Krista Pärmäkoski (till vänster), Anne Kyllönen (mitten) och Kerttu Niskanen tog sig in bland de tio bästa i världscups­avslutning­en i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland