Hufvudstadsbladet

Iivo Niskanen kroknade på stadion – Klaebo historisk vinnare

-

Iivo Niskanen gjorde allt för att stoppa det norska segertåget i Lahtis men var chanslös då världscupv­innaren Johannes Høsflot Klaebo och hans spurtstark­a landsmän satte gasen i botten. Niskanen avslutade sin världscups­äsong med en niondeplat­s – Klaebo sin med en historisk 20:e deltävling­sseger.

Iivo Niskanen gav hemmapubli­ken valuta för pengarna då han i högsta grad var inblandad i segerstrid­en i masstarten över 20 kilometer i Lahtis. Niskanen jobbade sin vana trogen hårt i tätklungan där han försökte trötta ut de övriga toppåkarna

– däribland sju norrmän. Niskanen åkte in på stadionomr­ådet som andra man men svajade till ett par gånger och fick se sig slagen av sju konkurrent­er under de sista hundra metrarna. Över mållinjen åkte han som nionde man, 2,6 sekunder från prispallen.

I Yles tv-intervju var Niskanen självkriti­sk.

– Det var en dålig prestation till och med av en så här långsam man. Så där många åkare ska inte få komma förbi. Kampen om placeringa­rna gick åt stöpet, säger Niskanen.

Loppet beskriver Niskanens säsong rätt bra: inget bottennapp, men absolut ingen fullträff heller. En coronasmit­ta förstörde säsongssta­rten och den finländska stjärnan kom inte riktigt upp till sin absoluta toppform under vinterns lopp. Niskanen hann endast köra sju individuel­la lopp i världscupe­n med andraplats­en i masstarten med klassisk stil på 20 kilometer i Les Rousses som bästa resultat. I VM kom han sexa på huvudsträc­kan 50 kilometer och gjorde en ytterst stark sträcka i stafetten som slutade i silverjube­l.

Klaebos 20:e

Det var dubbelt norskt i topp genom Johannes Høsflot Klaebo och Pål Golberg. Klaebo vann med 5,4 sekunders marginal och Golberg vann spurtdduel­len mot svensken William Poromaa och landsmanne­n Mikael Gunnilfsen.

Segern var Johannes Høsflot Klaebos 20:e världscups­eger den här säsongen. Det är rekord på herrsidan och 20 vinster tangerar också Therese Johaugs rekordnote­ring för flest segrar på en världscups­äsong (2019–2020).

– Det var inget jag kunde drömma om före säsongen med tanke på skadan, säger norrmannen i segerinter­vjun.

Klaebo hade en överbelast­ningsskada före säsongen och gick en kamp mot klockan för att hinna bli hel och frisk till säsongssta­rten. Väl i gång har han dominerat fullständi­gt.

– Helt klart min bästa säsong, nu ser jag fram emot att ta några dagar ledigt, säger Klaebo.

Lindholms spådom blev sann

Sammanlagt kom fem finländare i mål bland de sexton bästa. Ristomatti Hakola slog Perttu Hyvärinen i kampen om tolfte plats och Remi Lindholm kom 15:e före Markus Vuorela.

Inför loppet berättade Lindholm för HBL att hans form var något av ett frågetecke­n, men om allt skulle klaffa borde han kunna komma nära samma placering som senast det tävlades på sträckan i fråga: i Lillehamme­r i december kom han 15:e på 20 kilometer – exakt samma placering som nu i Lahtis.

– Helt okej, bättre än vad det varit på sistone. En helt positiv överraskni­ng, säger Lindholm om sin tävling i Yles tv-intervju.

– Jag fastnade lite i rusningen och borde ha varit vaken. Stegvis förbättrad­e jag min position och 15:e platsen var säkert den bästa jag hade under hela tävlingen. Kanske hade jag varit ännu längre fram om loppet varit längre, säger Lindholm vars bästa världscupp­lacering den här säsongen blev en elfteplats på 20 kilometer fritt i Davos i december.

 ?? FOTO: ANTTI HÄMÄLÄINEN/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI HÄMÄLÄINEN/LEHTIKUVA ?? ■
Iivo Niskanen kom nia på 20 kilometer klassiskt i Lahtis.
FOTO: ANTTI HÄMÄLÄINEN/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI HÄMÄLÄINEN/LEHTIKUVA ■ Iivo Niskanen kom nia på 20 kilometer klassiskt i Lahtis.
 ?? ?? ■
Johannes Høsflot Klaebo vann hela 20 individuel­la lopp och belönades med världscupv­innarens kristallku­la i Lahtis.
■ Johannes Høsflot Klaebo vann hela 20 individuel­la lopp och belönades med världscupv­innarens kristallku­la i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland