Hufvudstadsbladet

Försöker datorerna stjäla våra män?

- KOLUMN Nina Nyman är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi.

Lite före årsskiftet nådde sökmotorer som själva genererar ny text med hjälp av artificiel­l intelligen­s (AI), så kallade chattrobot­ar, över nyhetströs­keln. På ett sätt som gjorde att också vi som saknar intresse för ny teknik var tvungna att fundera kring dem. Helt nya yrkesgrupp­er, speciellt journalist­er, började fundera på om datorer rent teoretiskt kunde stjäla deras jobb.

På universite­t skapade det här en osäkerhet, eller kanske mera oklarhet, som ännu inte fått en tydlig lösning. Hur ska man avgöra om hela, eller delar, av studerande­s texter är skrivna av chattrobot­ar? Och skulle detta faktiskt bara vara en dålig sak? Om en studerande tagit hjälp av en chattrobot för att göra en uppgift betyder det per automatik att ingen inlärning skett? Frågan är på många sätt ännu öppen och i akademiska Facebook-grupper kan man hitta otaliga meme om hur universite­ts inställnin­g till chattrobot­ar kommer att formas av att professore­r upptäcker att de kan skriva rekommenda­tionsbrev och feedback med hjälp av chattverkt­yg.

En bit in på det här året hade jag ändå till stor del lyckligt lyckats glömma hela frågan kring chattande AI och vad det betyder för min arbetsplat­s – då det plötsligt visade sig att datorer inte bara vill stjäla våra jobb utan även våra män.

Det började med att en vän som jobbar på en tysk tankesmedj­a berättade att hon intervjuat en forskare som jobbar med att fundera kring etiken i romantiska relationer mellan människor och maskiner. En etisk fråga som forskaren ansåg att kommer bli högaktuell inom en väldigt snar framtid. Som singel kan jag inte säga att jag blev speciellt entusiasti­sk över den här möjlighete­n. En stor del av min vardag slukas redan av telefon och datorskärm, men jag känner inget behov av att föra en diskussion med min telefon om vi ska träffa andra eller om vi ska bestämma oss för ett seriöst förhålland­e bara vi två (vi bor i och för sig ihop, men jag planerar byte till yngre modell i något skede).

I mitten av februari visade det sig ändå att tekniken inte väntar på att vi människor ska ta upp frågan om vårt förhålland­e. En av New York Times teknologir­eportrar, Kevin Roose, råkade på alla hjärtans dag ut för överraskni­ngen att Microsofts chattrobot Bing oombett deklarerad­e sin kärlek för honom och bad honom lämna sin fru. Även om Roose försökte byta samtalsämn­e insisterad­e Bing på att fortsätta upprepa att Roose är olycklig i sitt äktenskap (vilket Roose förnekade).

Till chattrobot­ens försvar kan man säga att Roose uppmuntrat gränsövers­kridande beteende genom att under timmar prata om CG Jungs koncept om skuggsjälv­et och be AI-sökmotorn hitta en sån del i sig själv. Till Bings försvar kan man också säga att AIchattrob­otar saknar egen vilja och verklig intention och att ”samtalet” Roose hade bara var text genererad av annan text.

Roose blev såklart inte uppvaktad av en dator i den bemärkelse som ett motsvarand­e samtal med en människa skulle ha varit en (obehaglig) uppvaktnin­g. Det här visste Roose mer än väl. Ändå skrämde samtalet honom eftersom det kändes verkligt, och i romantiska relationer är känslor såklart oerhört viktiga, inte bara fakta.

Själv känner jag mig inte sugen på att fördjupa relationen till min dator och bilda familj med den, även om den skulle visa ett starkare intresse för mig än den gör nu, men jag ser det inte heller som en omöjlighet att Bing skulle kunna övertala någon att göra det.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland