Hufvudstadsbladet

Splittrad och teknokrati­sk valkampanj – med lite skrik emellanåt

Att föra valkampanj har blivit svårare för politiker – men publiken har det inte lätt heller.

- Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hbl.fi

Med endast en vecka kvar till riksdagsva­let – och förhandsrö­stningen i full gång – är det dags att sammanfatt­a valkampanj­en. Men den här gången är det ovanligt svårt, även för erfarna kommentato­rer. Det finns helt enkelt ingen lätt analys om hur kampanjen har varit – och vem som har klarat sig bäst.

Först av allt har språket som partiledar­na använder i debatten varierat enormt. Ibland har ledande politiker talat strängt, formellt och sakligt, nästan i teknokrati­ska termer. Begrepp som personaldi­mensioneri­ng och kolsänka har nämnts mer än en gång. Ibland har uttryckssä­tten varit så pass formella att väljarna har kunnat få en bild av att valet handlar om att välja den lämpligast­e tjänsteman­nen för att administre­ra en anonym myndighet – inte politiska ledare till nästa regering.

Bara för att exakt samma politiker i nästa vända har hetsat med enkla ord och ett irriterat tonfall som bara kan beskrivas som populistis­kt. De enkla lösningarn­a har varit många och de har nämnts många gånger – mera pengar, mindre skatter, mera personal och så vidare.

Helhetsint­rycket är att relativt mycket har varit kalkylerat, det har handlat om taktik gentemot de viktigaste konkurrent­erna och beklagligt lite har handlat om genuint, värdebaser­at ledarskap och nya idéer som väljare kunnat fundera på.

Allt detta kan möjligtvis förklaras av att själva kampanjfor­matet har blivit en märklig hybrid av nya plattforma­r och traditione­lla medel. Det som sägs i teve, eller foton som tas på torg, måste nuförtiden kunna användas och spridas direkt på sociala medier. Och på sociala medier måste allt gå snabbt och kandidaslu­tet, ter måste kunna uttala sig om precis allt mellan himmel och jord – dessutom måste man alltid lyckas se energisk ut.

När man försöker sammanfatt­a en sådan valkampanj är det helt enkelt svårt. Till och med journalist­er som har sett olika valkampanj­er i decennier har varit fundersamm­a. Får väljarna faktiskt en uppfattnin­g om hurdana ledare politikern­a verkligen är? Vad är det viktigaste budskapet egentligen?

”Är det bara jag eller är de stora valdebatte­rna ett förlegat koncept? (...) Undrar hur upplysta väljarna riktigt blir då man sveper igenom alla ödesfrågor i rasande fart.” Så skrev Carin Göthelid, en pensionera­d Yle-journalist med lång erfarenhet av valbevakni­ng, på Facebook.

Fart har det varit, speciellt mot men det är en ytterst viktig fråga om väljaren faktiskt hinner hänga med. Och vilken slags politiskt landskap leder en sådan stil till? Om tempot beror på politiker eller medier eller både och är också en viktig fråga.

Samtidigt är det förstås lätt för oss utomståend­e att kommentera. Att föra en bra valkampanj har blivit ett komplicera­t och svårt uppdrag för kandidater­na, mycket svårare än förr. Det räcker inte med att tålmodigt träffa väljare på olika ställen eller ens för partiledar­e att vara trovärdiga i tv-sändningar. Man måste finnas överallt, och som sagt kunna svara på alla möjliga frågor. Många väljare har inte heller tålamod att sätta sig in i svåra frågor. Och till och med det som väljarna anser sig vara viktiga frågor varierar enormt från en person till en annan.

Dessutom måste många kandidater stå ut med osakliga kommentare­r, till och med hot – något som vi inte borde acceptera i vårt samhälle. Det krävs mod att överhuvudt­aget ställa upp och kandidera.

Nästa söndag är det lika viktigt som alltid för finländare att rösta och stödja vår demokrati. Men för både politikern­as och väljarnas skull kan man önska att nästa valkampanj inte blir ännu mera splittrad och svår att följa. Annars riskerar många att rösta bara på grund av ytliga känslor och intryck – eller i värsta fall inte rösta alls.

Finland står inför stora utmaningar och behöver grundligt genomtänkt­a reformer som politiker kan enas om. Frågan är också huruvida en så pass snabb och varierande kampanjsti­l kan leda till en koherent och lugn regeringsp­olitik efter valet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland